Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Tusk: Poľsko nesúhlasí s mechanizmom EÚ na premiestňovanie migrantov

Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Poľsko tvrdilo, že by malo byť vyňaté z takzvaného mechanizmu solidarity v novej legislatíve EÚ, keďže po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prijalo najväčší počet ukrajinských utečencov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 10. apríla (TASR) - Poľsko nesúhlasí s mechanizmom Európskej únie na premiestňovanie migrantov, ktorý v stredu schválil Európsky parlament (EP) v rámci reformy azylového systému EÚ. Vyhlásil to v stredu poľský premiér Donald Tusk, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Nájdeme spôsoby, aby sme aj v prípade, že migračný pakt vstúpi do platnosti v takmer nezmenenej podobe, ochránili Poľsko pred mechanizmom premiestňovania," povedal Tusk. Dodal, že krajiny EÚ sa musia zamerať na ochranu svojich vlastných hraníc.

Poľsko tvrdilo, že by malo byť vyňaté z takzvaného mechanizmu solidarity v novej legislatíve EÚ, keďže po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prijalo najväčší počet ukrajinských utečencov, pripomína Reuters.

EP v stredu schválil desať legislatívnych textov k reforme európskej migračnej a azylovej politiky dohodnutej s členskými štátmi EÚ vlani v decembri.

Jedno zo schválených nariadení stanovuje, že krajinám EÚ, ktoré sú vystavené migračnému tlaku, pomôžu ostatné členské štáty buď premiestnením žiadateľov o azyl na svoje územie, finančnými príspevkami alebo prevádzkovou a technickou podporou.

Schválená reforma počíta aj s rýchlejším návratom neúspešných žiadateľov o azyl do krajín ich pôvodu.

Po schválení v Európskom parlamente je potrebné, aby právne predpisy tento mesiac schválili členské krajiny EÚ. Následne budú mať dva roky na jej implementáciu.