Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

K Tymošenkovej v občianskej neposlušnosti sa pridali tri poslankyne

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková Foto: TASR/AP Photo

Väznená expremiérka naposledy v polovici decembra odmietla prísť na pojednávanie, ktoré sa malo zaoberať jej finančnými machináciami.

Kyjev 17. januára (TASR) - Tri poslankyne ukrajinskej opozičnej strany Baťkivščyna sa pripojili ku kampani občianskej neposlušnosti, ktorú pred časom vyhlásila väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

Ako uviedol Tymošenkovej advokát, poslankyne Ľudmila Denisovová, Tatiana Sľuzová a Alexandra Kužeľová sa v stredu dostavili do nemocnice v Charkove, kde je Tymošenková hospitalizovaná, a oznámili, že na jej podporu zostanú bez jedla a spánku dovtedy, kým nebudú splnené zákonné požiadavky ich líderky.

Tymošenkovú vlani odsúdil súd na sedem rokov väzenia, ktoré si mala odpykať vo väzenskom tábore. Kvôli zdravotným problémom je však od mája minulého roku v nemocnici v Charkove.

Minulý týždeň tam oznámila, že na protest proti 24-hodinovému dohľadu, ktorému je vystavená, prerušuje všetky liečebné procedúry. Dodala, že sa nemieni vrátiť ani do nemocničnej izby, pokiaľ tam budú videokamery, ktoré priestory monitorujú. Tymošenkovej akcia občianskej neposlušnosti trvá už desiaty deň.

Tymošenková v rámci svojej občianskej neposlušnosti nemieni komunikovať s vyšetrovateľmi a prokuratúrou a odmietne ísť na akékoľvek súdne pojednávanie. Okrem toho sa bude fyzicky brániť akémukoľvek pokusu násilím ju previezť do súdnej miestnosti a nedovolí, aby ju prehľadávali.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády si odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí pri podpise kontraktu na dodávky plynu s Ruskom, ktorý žalobcovia označili za nevýhodný pre Ukrajinu. Opozícia vníma odsúdenie expremiérky a hlavnej súperky prezidenta Janukovyča za politicky motivované.

Väznená expremiérka naposledy v polovici decembra odmietla prísť na pojednávanie, ktoré sa malo zaoberať jej finančnými machináciami, keď bola v čele spoločnosti Zjednotené energetické systémy Ukrajiny. Pojednávanie preložili na 18. januára.

V tomto druhom procese je obžalovaná z daňových únikov a sprenevery. Obvinenia popiera tvrdením, že je obeťou politického prenasledovania zo strany svojho hlavného politického rivala, prezidenta Viktora Janukovyča.