Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Tymošenková sa nezúčastnila pojednávania, proces odročili

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková Foto: TASR/AP Photo

Bývalá premiérka je hospitalizovaná v nemocnici s problémami chrbtice.

Charkov 23. novembra (TASR) - Proces s uväznenou ukrajinskou opozičnou vodkyňou Juliou Tymošenkovou pre daňové úniky dnes opätovne odročili na 18. decembra, pretože bývalá premiérka, hospitalizovaná s problémami chrbtice, sa na pojednávaní nemohla zúčastniť. Oznámila to agentúra Reuters.

Tymošenková (51) si odpykáva sedemročný trest po tom, ako ju vlani v októbri uznali vinnou zo zneužitia právomocí. V druhom procese je obžalovaná z daňových únikov a sprenevery. Obvinenia popiera s tvrdením, že je obeťou politického prenasledovania zo strany svojho hlavného politického rivala, prezidenta Viktora Janukovyča.

Expremiérka je v nemocnici od mája. Jej zdraviu podľa jej rodiny uškodila aj 18-dňová protestná hladovka, ktorú ukončila 16. novembra.

"Súd rozhodol, že je nemožné pojednávať prípad v neprítomnosti obvinenej Tymošenkovej a jej obhajcu. Rozhodol preto o odročení pojednávania na 18. decembra," citoval Reuters sudcu.

Proces museli už niekoľkokrát odložiť vzhľadom na Tymošenkvej zdravotné ťažkosti, ktoré jej bránia v účasti.

Európska únia podporila Tymošenkovú a jej prípad označila za príklad selektívnej spravodlivosti. V súvislosti s ním tiež pozastavila dohody o voľnom obchode a politickom pridružení s Ukrajinou.