Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ukončili pátranie po preživších zosuvu pôdy v tábore v Malajzii

Na snímke záchranári pracujú na mieste zosuvu pôdy. Foto: FOTO TASR/AP

Farma, na ktorej k nešťastnej udalosti došlo, nemá úradné povolenie na zriaďovanie ubytovacích táborov.

Kuala Lumpur 24. decembra (TASR) - Záchranári v Malajzii odvolali v sobotu pátranie po telách obetí mohutného zosuvu pôdy, ktorý minulý týždeň v piatok pred svitaním zasiahol na severe krajiny spiacich dovolenkárov. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie miestnej polície.

V nelegálnom tábore na organickej farme v administratívnej oblasti Batang Kali, zväzový štát Selangor, spalo v tú noc 92 ľudí, medzi ktorými boli aj desiatky detí. Znenazdajky sa na nich krátko pred východom slnka zosunuli z priľahlého úbočia tony zeminy a bahna.

Všetky obete vrátane 11 detí boli malajzijskej národnosti. Zachrániť sa podarilo 61 táborníkov. "Našli sme už posledné telo – jedného chlapca – a tým pátracie i záchranné operácie ukončujeme," povedal pre AFP oficiálny predstaviteľ dotknutého regiónu Mohamad Noor.

Mnohé z obetí boli príslušníci rodín, ktoré sa vybrali na koncoročnú dovolenku. Do pátrania po zavalených ľuďoch sa zapojilo takmer 700 členov rôznych malajzijských vládnych agentúr i policajtov so psami a s príslušnou technikou.

Farma, na ktorej k nešťastnej udalosti došlo, nemá úradné povolenie na zriaďovanie ubytovacích táborov.

Zosuvy pôdy spôsobené prívalmi dažďa sú v Malajzii koncom roka častým javom. Na onú tragickú noc však meteorológovia pre zmienenú oblasť silný dážď nehlásili.

V marci prišli na predmestí malajzijského hlavného mesta Kuala Lumpur o život štyria ľudia, keď ich príbytky pochovali závaly zosunutej zeminy. Pri jednom z najtragickejších nešťastí tohto druhu, v roku 1993, sa neďaleko Kuala Lumpuru pri zosuve pôdy spôsobenom prudkým dažďom zrútil 12-podlažný obytný dom a zahynulo 48 ľudí.