Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Pri ruskom útoku v Záporoží zahynuli najmenej štyria ľudia

Záchranári prehľadávajú trosky po ruskom leteckom útoku na priemyselné mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny v piatok 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

V ukrajinskej Záporožskej oblasti sa nachádza aj Záporožská jadrová elektráreň (ZAES).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 5. apríla (TASR) - Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Záporožie, uviedol v piatok gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

V predchádzajúcej Fedorovovej správe na Telegrame sa uvádzalo, že pri útoku zahynuli traja ľudia a ďalších 13 utrpelo zranenia.

Podľa ukrajinských úradov uskutočnilo Rusko dvojitý úder, ktorý zahŕňa najprv bombardovanie lokality a následné načasovanie druhého útoku na to isté miesto v čase, keď dorazia záchranné služby.

"Najskôr boli vypálené dve rakety, potom o 40 minút neskôr zasiahla ten istý cieľ ďalšia, keď už začali pracovať záchranári a polícia," uviedol vo videu Fedorov, ktorý informoval, že medzi zranenými sú aj dvaja novinári.

V ukrajinskej Záporožskej oblasti sa nachádza aj Záporožská jadrová elektráreň (ZAES). Rusko okupuje ZAES takmer od začiatku invázie z februára 2022 a odvtedy je elektráreň sporadicky terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.