Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Proruského poslanca v Luhansku usmrtila nálož v aute

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 2014 bol aktívny v separatistickom odboji, pôsobil ako jeden z najvyšších veliteľov armády ĽLR, ktorú v tom roku vyhlásili Ruskom podporovaní separatisti.

Moskva 8. novembra (TASR) - Pri výbuchu bomby v aute zahynul v stredu meste Luhansk na okupovanom východe Ukrajiny proruský politik Michail Filiponenko. Oznámil to jeho syn a informáciu následne potvrdili aj tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Filiponenko bol v súčasnosti poslancom parlamentu tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), pričom v minulosti v tejto oblasti šéfoval proruským bezpečnostným silám. V roku 2014 bol aktívny v separatistickom odboji, pôsobil ako jeden z najvyšších veliteľov armády ĽLR, ktorú v tom roku vyhlásili Ruskom podporovaní separatisti.

Okupovanú Luhanskú oblasť vlani v septembri Rusko anektovalo, a to spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Záporožskou, Chersonskou a Doneckou. Približne o rok na to v týchto oblastiach, ktoré Rusko čiastočne okupuje, usporiadalo sporné voľby. Filiponenka v nich zvolili do parlamentu v Luhansku. Západ a Kyjev anexiu aj údajné voľby odsúdili a neuznali ich výsledky.

Bombové atentáty na popredných proruských či Ruskom dosadených politikov sú na Ukrajine časté už od vlaňajšieho februára, keď Rusko túto krajinu vojensky napadlo.