Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina si pripomína štvrté výročie revolúcie dôstojnosti

Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Viktora Bondareva, predsedu Výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie - hornej komory ruského parlamentu. Foto: TASR/AP

Deň dôstojnosti a slobody využila dvojica aktivistiek hnutia Femen na protest proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

Kyjev 21. novembra (TASR) - Spomienkové akcie pri príležitosti štvrtého výročia tzv. revolúcie dôstojnosti uskutočnili sa v utorok v Kyjeve a ďalších mestách Ukrajiny.

Informovala o tom agentúra Ukrinform s tým, že ľudia si prišli uctiť aj pamiatku demonštrantov, ktorí pred štyrmi rokmi počas protivládnych protestov prišli o život a vžilo sa pre nich pomenovanie Nebeská stotina.

Ako dodali ukrajinské médiá, spomienkové podujatia sa konali po celej krajine, ale centrom osláv bol Kyjev, kde boli naplánované kladenia vencov, slávnostné otvorenie nového parku, séria panychíd, koncertov a tematických výstav.



x x x



Agentúra UNIAN informovala, že na zhromaždení na Námestí nezávislosti došlo k potýčkam medzi účastníkmi podujatia a políciou. Podľa denníka Ukrajinská pravda tento konflikt vypukol po tom, ako predstavitelia organizácie Koalícia účastníkov oranžovej revolúcie v blízkosti Stély nezávislosti na Námestí nezávislosti postavili dva stany. Polícia následne aktivistov obkľúčila a snažila sa ich vytlačiť od stanov. Demonštranti následne začali polícii klásť odpor.



x x x



Deň dôstojnosti a slobody využila dvojica aktivistiek hnutia Femen na protest proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

Jedna z polonahých žien, ktoré sa obnažili v blízkosti sídla prezidentskej kancelárie v Kyjeve, mala na hrudi nápis "Dream 2013 - Free", zatiaľ čo na hrudi druhej bolo: "Real 2017 - Roshen".

Ako informovala agentúra UNIAN, aktivistky Femen takto obvinili Porošenka zo zneužitia výsledkov tzv. euromajdanu, ktorý národu Ukrajiny nepriniesol sľubovanú slobodu, zatiaľ čo Porošenkovi sa v jeho podnikaní v cukrovinkárskej firme Roshen darí.



x x x

Pred štyrmi rokmi sa na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom aj ako Majdan, zišlo vyše 1000 ľudí a opozičných politikov, ktorí vystúpili proti režimu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča. V noci na 30. novembra jednotky osobitného určenia Berkut dostali rozkaz dav rozohnať. Na námestí sa však v ďalších dňoch začali schádzať mnohonásobne väčšie protivládne demonštrácie. Toto hnutie vyvrcholilo pádom Janukovyča a ustanovením prozápadnej vlády.

Ukrajinskí vojaci pokladú kvety k pamätníku obetí, ktoré zahynuli pri potyčkách s bezpečnostnými jednotkami na Námestí nezávislosti (Majdan) pri príležitosti 4. výročia vypuknutia protestov na Majdane 21. novembra 2017 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP