Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zadržala Dubinského obvineného z vlastizrady v prospech Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dubinskyj (42) bol v roku 2019 zvolený za poslanca politickej strany prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa, ale neskôr ho vylúčili, keď ho strana obvinila z nedisciplinovanosti.

Kyjev 14. novembra (TASR) - Ukrajinský politik Olexandr Dubinskyj, obvinený zo spolčenia sa s Ruskom a šírenia "nepravdivých" informácií o vedení krajiny, v utorok oznámil, že ho poslali pred súdnym procesom do väzby na 60 dní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Dubinskyj (42) bol v roku 2019 zvolený za poslanca politickej strany prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa, ale neskôr ho vylúčili, keď ho strana obvinila z nedisciplinovanosti.

"Súd sa rozhodol podporiť návrh prokuratúry a uvalil na mňa väzbu 60 dní," povedal Dubinskyj vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ukrajinská bezpečnostná služba SBU v pondelok bez toho, aby Dubinského menovala, oznámila, že zadržala zákonodarcu pre podozrenie z vlastizrady a že podozrivý "robil informačnú a podvratnú činnosť v prospech Ruska".

"Vyšetrovaním sa zistilo, že obžalovaný šíri nepravdivé informácie o vrcholných predstaviteľoch armády a politiky našej krajiny," napísala SBU a zverejnila aj rozmazané fotografie podozrivého.

Dubinskyj obvinenia odmieta a vyhlásil, že materiály súvisiace s jeho trestným stíhaním sú "falšované" alebo "získané pod nátlakom". "To, čo sa teraz deje, je jednoduchá záležitosť. Ide o politické prenasledovanie za kritizovanie úradov, čo som robil počas celej svojej parlamentnej kariéry," povedal v inom videu.

Dubinskyj je podľa presvedčenia vyšetrovateľov úzko napojený na miliardára s ukrajinským pôvodom Ihora Kolomojského, bývalého podporovateľa prezidenta Zelenského. Neskôr však oligarchu Kolomojského zadržali pre obvinenia z podvodu a legalizácie majetku získaného trestnou činnosťou, teda z tzv. prania špinavých peňazí.

USA zaviedli v roku 2021 proti Dubinskému sankcie za údajnú činnosť v "zahraničnej vplyvovej sieti napojenej na Rusko". Sieť bola spriaznená s Andrijom Derkačom, ktorý je obvinený z pokusu podkopať volebnú kampaň prezidenta Joea Bidena v roku 2020.