Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská opozícia pokračuje v protestoch proti manipulácii volieb

Foto: TASR/AP

Väznená expremiérka Julia Tymošenková na protest proti manipulácii s výsledkami parlamentných volieb vyhlásila hladovku.

Kyjev 8. novembra (TASR) - Prívrženci hlavných opozičných strán na Ukrajine pokračujú v protestnej akcii proti falšovaniu výsledkov parlamentných volieb z 28. októbra. Akcia sa koná pred sídlom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) v centre Kyjeva.

Podľa slov prítomných demonštrantov protest opozičného bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna, strany UDAR a nacionalistickej strany Sloboda bude pokračovať, kým úrady neuznajú víťazstvo opozičných kandidátov v tých jednomandátových obvodoch, kde sa ukázali veľké rozdiely medzi oficiálnym a paralelným sčítaním hlasov opozíciou.

Medzičasom denník Holos Ukrainy dnes uverejnil uznesenie ukrajinského parlamentu, ktorý odporúča zopakovanie hlasovania v piatich sporných jednomandátových volebných obvodoch.

Predseda ÚVK Volodymyr Šapoval dnes vo vyjadrení pre prvý kanál ukrajinskej televízie tiež navrhol zopakovanie hlasovania v piatich sporných jednomandátových volebných obvodoch s tým, že voľby by sa mali konať nie skôr ako v marci 2013, aby bol dostatok času na ich finančné zabezpečenie. Opakované voľby v prvej dekáde januára 2013 Šapoval odmietol, keďže podľa jeho názoru by začiatkom roka bol problém nielen s finančným zabezpečením kampane a volieb, ale aj s organizáciou hlasovania.

Šapoval dodal, že kvôli opakovanému hlasovaniu bude potrebné urobiť a schváliť legislatívne zmeny v zákone o parlamentných voľbách. Za predpokladu, že sa odstupujúci parlament zíde na mimoriadnej schôdzi, by takýto dokument mohol byť schválený do 12. novembra, keď ÚVK plánuje oficiálne zverejniť výsledky parlamentných volieb, domnieva sa Šapoval. Ak by legislatívne zmeny neboli schválené, nový parlament by začal pracovať s viacerými neobsadenými mandátmi, spresnil predseda ÚVK.

Napätie na Ukrajine vyvolali veľké rozdiely pri porovnaní výsledkov oficiálneho a paralelného sčítania hlasov zástupcami opozície. Najvypuklejšie sa to prejavilo v 94. volebnom obvode v regióne Kyjeva, v ktorom boli hlasy v niekoľkých volebných miestnostiach vyhlásené za neplatné a víťazom sa tak stala kandidátka vládnucej Strany regiónov. V dôsledku toho opozícia žiada opätovné prepočítanie hlasov a zvažuje aj súdne konanie.

Opozícia pohrozila, že ak jej požiadavky zostanú nevypočuté, bude bojkotovať nový parlament dovtedy, kým sa tak nestane. V spoločnom vyhlásení opozičných strán, prijatom v nedeľu, sa okrem toho uvádza, že opozícia je pripravená považovať budúci parlament za nelegitímny a bude žiadať vypísanie predčasných parlamentných i prezidentských volieb.

Väznená expremiérka Julia Tymošenková na protest proti manipulácii s výsledkami parlamentných volieb vyhlásila hladovku. Jej najbližším spolupracovníkom sa ani v stredu nepodarilo presvedčiť ju, aby ju ukončila.