Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská opozícia zatiaľ neuznala výsledky parlamentných volieb

Foto: TASR/AP

Ukrajinský premiér Mykola Azarov vyhlásil, že nový parlament, ktorý vzišiel z nedávnych volieb, môže začať pracovať napriek tomu, že opozícia napadla výsledky zverejnené Ústrednou volebnou komisiou.

Kyjev 13. novembra (TASR) - Vestník ukrajinského parlamentu Holos Ukrajiny dnes oficiálne zverejnil výsledky parlamentných volieb z 28. októbra. Ústredná volebná komisia (ÚVK) vo zverejnenom vyhlásení deklarovala, že nebolo možné určiť výsledky hlasovania v piatich jednomandátových volebných obvodoch.

Opozícia po oficiálnom zverejnení výsledkov v spoločnom vyhlásení oznámila, že verdikt ÚVK neuzná, kým nebudú za víťazov volieb v sporných obvodoch vyhlásení jej kandidáti a nestanú sa poslancami parlamentu.

V spoločnom vyhlásení bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna, strany UDAR a nacionalistickej strany Sloboda, ktoré zverejnili na svojich webových stránkach, žiadajú ÚVK, aby "využila svoje zákonné právomoci a vyhlásila výsledky volieb aj v obvodoch, kde originály zápisníc volebnej komisie dokazujú víťazstvo opozičných kandidátov".

V opačnom prípade opozícia vyjadrí nedôveru tým členom ÚVK, ktorí odmietnu plniť svoje z ústavy vyplývajúce povinnosti, a bude žiadať zmenu zloženia ÚVK.

Opozičné strany vo vyhlásení opäť zdôrazňujú, že neuznajú výsledky parlamentných volieb, kým sa "zástupcami ľudu nestanú aj tí kandidáti, ktorým víťazstvo vo voľbách ukradli".

Podľa vyhlásenia opozície voľby z 28. októbra nesplnili medzinárodné štandardy, "boli nedemokratické, nespravodlivé a netransparentné".

Opozícia vo vyhlásení avizuje, že v záujme splnenia svojich požiadaviek si vyhradzuje právo použiť všetky ústavné prostriedky - parlamentné i mimoparlamentné - vrátane tlaku na rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných parlamentných a prezidentských volieb.

Agentúra RIA Novosti informovala, že ukrajinská opozícia v pondelok ukončila protestnú akciu pred budovou ÚVK. Ako uviedol líder bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk, opozícia teraz prechádza do druhého štádia svojich protestov, pričom na dosiahnutie svojich požiadaviek využije parlamentné i mimoparlamentné nástroje. Najbližšiu masovú akciu opozícia podľa neho pripraví v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu, ktorá by sa mala konať v polovici decembra.

Azarov: Ukrajinský parlament môže pracovať aj napriek postoju opozície

Mykola Azarov
Foto: TASR/AP
Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes vyhlásil, že nový parlament, ktorý vzišiel z nedávnych volieb, môže začať pracovať napriek tomu, že opozícia napadla výsledky zverejnené dnes Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK).

ÚVK dnes oficiálne zverejnila výsledok parlamentných volieb z 28. októbra. Podľa nich je rozdelených 445 zo 450 poslaneckých mandátov. Zvyšných päť kresiel zostáva neobsadených, keďže ÚVK nebola schopná určiť víťaza v piatich jednomandátových volených obvodoch.

Z výsledkov volieb vyplýva, že Strana regiónov prezidenta Viktora Janukovyča si v parlamente udrží väčšinu.

Západ označil voľby na Ukrajine za nespravodlivé a opozícia dnes v spoločnom vyhlásení odmietla uznať závery ÚVK, kým nebudú za víťazov volieb v sporných obvodoch vyhlásení jej kandidáti a nestanú sa poslancami parlamentu. Okrem toho sa v súvislosti s manipuláciou výsledkov mieni obrátiť na súdy na Ukrajine i v zahraničí.

Ako uviedol líder bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk, opozícia po nepretržitej protestnej akcii pred sídlom ÚVK v Kyjeve teraz prechádza do druhého štádia svojich protestov, pričom na dosiahnutie svojich požiadaviek využije parlamentné i mimoparlamentné nástroje.

Najbližšiu masovú akciu opozícia podľa neho pripraví v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu, ktorá by sa mala konať v polovici decembra.

Premiér Azarov však dnes vyhlásil, že za "voľbami treba urobiť čiaru".