Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský energetický systém je po najnovších útokoch stabilizovaný

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dovoz elektrickej energie na Ukrajinu dosiahol koncom marca rekordnú úroveň po tom, ako séria ruských raketových útokov na kritickú infraštruktúru spôsobila výpadky v mnohých častiach krajiny.

Kyjev 7. apríla (TASR) - Ukrajinský energetický systém, ktorý v posledných týždňoch vážne poškodili ruské raketové útoky, je už takmer úplne stabilizovaný, vyhlásilo v nedeľu ukrajinské ministerstvo energetiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dovoz elektrickej energie na Ukrajinu dosiahol koncom marca rekordnú úroveň po tom, ako séria ruských raketových útokov na kritickú infraštruktúru spôsobila výpadky v mnohých častiach krajiny. Od 22. marca ruské ozbrojené sily takmer denne útočili na ukrajinské tepelné a vodné elektrárne, ako aj na hlavné distribučné siete.

"Ukrajinský energetický systém je stabilný a vyvážený," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Vývoz elektrickej energie sa v nedeľu očakáva na úrovni 115 megawatthodín (MWh), zatiaľ čo dovoz by mohol predstavovať 1179 MWh, dodalo ministerstvo. Ukrajina 26. marca doviezla rekordných 18.649 MWh elektrickej energie.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo rovnako v nedeľu uviedla, že ruské drony v noci poškodili jej vysokonapäťovú sieť v Charkovskej oblasti na východe krajiny, v dôsledku čoho musela obmedziť dodávky. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré leží približne 30 kilometrov od ruských hraníc, bolo počas 25 mesiacov trvajúcej vojny opakovane terčom intenzívnych bombardovaní.