Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament sa Poľsku poďakoval za solidaritu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ukrajinský parlament, Verchovna rada, sa poľskému ľudu poďakoval za jeho výnimočnú pomoc, uvádza sa v návrhu rezolúcie na jeho webovej stránke.

Kyjev/Varšava 21. septembra (TASR) - Ukrajinský parlament v návrhu rezolúcie vyjadril vďačnosť poľskému parlamentu za solidaritu s ukrajinským ľudom v boji proti agresii Ruska a za slobodu a nezávislosť.

Ukrajinský parlament, Verchovna rada, sa poľskému ľudu poďakoval za jeho výnimočnú pomoc, uvádza sa v návrhu rezolúcie na jeho webovej stránke. TASR prevzala štvrtkovú správu z tlačovej agentúry PAP.

V návrhu rezolúcie sa píše, že Ukrajina a ukrajinský ľud oceňujú výraznú podporu Poľska v boji proti invázii Ruska. Rada v dokumente vyjadruje aj hlbokú vďaku poľskému parlamentu, ktorého mandát sa túto jeseň končí, za jasný a aktívny postoj pri podporovaní Ukrajiny.

Ako sa ďalej v návrhu rezolúcie uvádza, počas vyše 18 mesiacov vojny poľský Sejm a Senát (dolná a horná komora parlamentu), podávali pomocnú ruku Ukrajine a urobili pre ňu veľa, vrátane podporovania členstva v Severoatlantickej alianicii (NATO).

Poľský parlament patril medzi prvé zákonodarné zhromaždenia, ktoré prijali rezolúciu na podporu Ukrajiny a žiadali, aby sa ruskí zločinci zodpovedali pred medzinárodnými súdmi za vojnové zločiny a vraždenie, uviedla Rada v Kyjeve.

Navrhovaná rezolúcia zdôrazňuje, že zákon prijatý v poľskom parlamente, ktorý umožnil dodávky zbraní Ukrajine, treba vnímať ako "jeden z najdôležitejších v dejinách".

Ukrajinský parlament je podľa dokumentu vďačný poľskému Sejmu za jeho rezolúciu, ktorá označuje Rusko za krajinu podporujúcu terorizmus a ruský režim za teroristický.

Parlament v Kyjeve plánuje hlasovať o návrhu rezolúcie na najbližšom zasadnutí, ktoré bude s najväčšou pravdepodobnosťou na budúci týždeň.