Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament schválil návrh zákona o okupovaných územiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh zákona schválili poslanci po búrlivých debatách, v ktorých boli Donecká a Luhanská oblasť označené za dočasne okupované Ruskom ako agresorskou krajinou.

Kyjev 18. januára (TASR) - Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok návrh zákona o "okupovaných územiach" na východe štátu, ovládaných separatistami podporovanými Ruskom.

Návrh zákona schválili poslanci po búrlivých debatách, v ktorých boli Donecká a Luhanská oblasť označené za "dočasne okupované" Ruskom ako "agresorskou krajinou". Návrh zákona počíta s využitím vojenskej sily na to, aby sa oblasti dostali opäť pod kontrolu Kyjeva.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol po anektovaní Krymského polostrova Ruskom na jar roku 2014 a odvtedy si vyžiadal vyše 10.000 mŕtvych. Mierová dohoda z roku 2015, dosiahnutá v bieloruskom Minsku, pomohla obmedziť nepriateľské bojové akcie, ale zrážky medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami pokračujú, pripomenula tlačová agentúra AP.

Návrh zákona neobsahuje žiadnu zmienku o minskej mierovej dohode vyrokovanej za pomoci Francúzska a Nemecka, ktorá zaväzuje Ukrajinu k schváleniu legislatívy zaručujúcej separatistickým oblastiam širokú autonómiu a povstalcom rozsiahlu amnestiu. Väčšina ukrajinských politických síl sa dôrazne stavia proti takejto myšlienke.