Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament zvolil novú generálnu prokurátorku

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Najvyššia rada (parlament) vyslovila dôveru Iryne Venediktovovej, 41-ročnej právničke a blízkej spolupracovníčke prezidenta Volodymyra Zelenského.

Kyjev 17. marca (TASR) - Ukrajinský parlament zvolil v utorok novú generálnu prokurátorku. Najvyššia rada (parlament) vyslovila dôveru Iryne Venediktovovej, 41-ročnej právničke a blízkej spolupracovníčke prezidenta Volodymyra Zelenského, píše agentúra Reuters.

Venediktovová bola dosiaľ poslankyňou za Zelenského stranu Sluha národa. Pôsobila takisto ako dočasná šéfka Štátneho vyšetrovacieho úradu.

Novú generálnu prokurátorku podľa denníka Kyiv Post podporilo 269 poslancov v 450-člennej Najvyššej rade.

Denník upozorňuje, že Venediktovová vymenovala počas svojho času na čele Štátneho vyšetrovacieho úradu do jeho čela niekoľko kontroverzných osôb. Sporne pôsobí podľa denníka najmä vymenovanie niekdajšieho právnika exprezidenta Viktora Janukovyča Oleksandra Babikova na post svojho prvého zástupcu.

Jej predchodcovi Ruslanovi Riabošapkovi vyslovil parlament nedôveru začiatkom marca, v rámci viacerých zmien v ukrajinskej vláde a na iných vysokých postoch.

V zdôvodnení návrhu na Riabošapkovo odvolanie sa uvádzalo, že počas viac ako šiestich mesiacov vo funkcii nepreukázal žiadnu aktivitu pri vyšetrovaní protiprávneho konania vyšších štátnych úradníkov. Počas jeho pôsobenia vo funkcii sa nezačal ani žiadny súdny proces v kauzách ostro sledovaných verejnosťou.