Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident zavítal na americkú vojenskú základňu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo), ktorý neohlásene navštívil americkú vojenskú základňu v nemeckom Wiesbadene vo štvrtok 14. decembra 2023. Foto: TASR/DPA

Stretol sa aj s ukrajinským vojenským personálom pracujúcim vo Wiesbadene, kde sa zaoberá problematikou koordinácie dodávok pomoci z partnerských štátov ukrajinskej armáde.

Berlín 14. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok neohlásene navštívil americkú vojenskú základňu v nemeckom Wiesbadene, kde sa podľa vlastných slov "opäť raz presvedčil o vynikajúcej kvalite americkej vojenskej pomoci Ukrajine". Správu o tom priniesla agentúra AFP.

Zelenskyj na svojom účte na sociálnej sieti Facebook informoval, že s predstaviteľmi velenia americkej armády v Európe a Afrike vo Wiesbadene diskutovali o činnosti asistenčnej skupiny, o logistike dodávok munície a vojenského materiálu, o opravách a údržbe techniky.

Stretol sa aj s ukrajinským vojenským personálom pracujúcim vo Wiesbadene, kde sa zaoberá problematikou koordinácie dodávok pomoci z partnerských štátov ukrajinskej armáde, výcvikom ukrajinských vojakov na území partnerských krajín a servisom vzoriek techniky poskytovanej Ukrajine jej partnermi.

Zelenského návšteva v Nemecku sa uskutočnila v čase, keď Ukrajina oznámila, že prevzala dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot poskytnutú Kyjevu z Nemecka v dôsledku zvyšujúcich sa leteckých útokov Moskvy.

V súvislosti so Zelenského návštevou v celom regióne platili zvýšené bezpečnostné opatrenia a niektoré cesty boli v čase presunov ukrajinskej delegácie dočasne uzavreté.

Podľa medializovaných informácií sa Zelenskyj v štvrtok chcel osobne zúčastniť na summite EÚ v Bruseli a do večera 13. decembra sa to považovalo za vyriešenú vec. Pre obavy z reakcie maďarského premiéra Viktora Orbána bolo však rozhodnuté, že pozvanie Zelenského do Bruselu sa odloží.