Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

UNICEF dodal Afganistanu 80 ton zdravotníckej pomoci

Zranení ľudia dostávajú prvú pomoc po silnom zemetrasení v provincii Herát na západe Afganistanu. Foto: TASR/AP

Pri zemetrasení, ktoré začiatkom októbra postihlo afganskú provinciu Herát, prišlo podľa tamojších médií o život viac než 2000 ľudí a tisícky ďalších utrpeli zranenia.

Kábul 23. októbra (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) dodal obyvateľom zemetrasením postihnutej oblasti Afganistanu viac než 80 ton zdravotníckej pomoci, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Pomoc dorazila do afganskej metropoly Kábul v pondelok. Predstavitelia UNICEF-u v Afganistane ju označili za "záchranné lano pre tisíce detí a rodín".

Pri zemetrasení, ktoré začiatkom októbra postihlo afganskú provinciu Herát, prišlo podľa tamojších médií o život viac než 2000 ľudí a tisícky ďalších utrpeli zranenia, pripomína DPA.

OSN stanovilo počet obetí na životoch na najmenej 1400. V dôsledku zemetrasenia zostali zničené tisíce domov. Množstvo ľudí pre obavy z ďalších dotrasov stále prespáva pod holým nebom.

UNICEF i ďalšie humanitárne organizácie varujú predovšetkým pred blížiacou sa zimou pred ďalším zhoršením situácie. "Naliehavo prosíme o dodatočné prostriedky na podporu 96.000 detí, ktoré sú postihnuté najnovším zemetrasením na západe Afganistanu," uvádza vo vyhlásení UNICEF.