Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Úrad OSN pre ľudské práva kritizuje Rusko za dianie na Kryme

Sídlo OSN v New Yorku, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vysvetlil, že nanucovanie ruského občianstva možno prirovnať k "prísahe vernosti mocnosti, ktorú môžu považovať za nepriateľskú".

Ženeva 25. septembra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) dnes uviedol, že Rusko porušuje na Krymskom polostrove medzinárodné právo, keď tamojším obyvateľov nanucuje ruské občianstvo a svojvoľne premiestňuje zadržaných a odsúdených do väzníc v Rusku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vysvetlil, že nanucovanie ruského občianstva možno prirovnať k "prísahe vernosti mocnosti, ktorú môžu považovať za nepriateľskú".

V správe zverejnenej dnes v Ženeve sa píše, že stav dodržiavania ľudských práv na Kryme sa od roku 2014 podstatne zhoršil.

OSN obviňuje predstaviteľov ruského štátu, že odkedy bol polostrov po spornom referende v roku 2014 pripojený k Rusku, došlo k opakovaným a závažným prípadom porušovania práva jednotlivcov na fyzickú a psychickú integritu.

OSN navyše konštatuje, že podozrenia z porušovania práv sa nevyšetrovali, takže ich páchatelia požívali a naďalej požívajú beztrestnosť. OSN preto Rusko žiada, aby prešetrilo podozrenia z údajného mučenia, únosov a vrážd na Kryme.

Vo svojej správe sa OSN sťažuje aj na fakt, že miestne úrady na Kryme bránia prístupu ľudskoprávnych expertov OSN. Spojené národy sa preto obracajú na medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo požiadavku na povolenie prístupu expertov na Krym.

Krymský polostrov je subjektom Ruskej federácie v roku 2014 na základe referenda, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali. Za odtrhnutie autonómnej republiky od Ukrajiny v referende hlasovalo vyše 95 percent voličov.

Tento vývoj viedol proruské sily v Donbase k posilneniu snáh o odtrhnutie sa od Kyjeva. Na základe referend tam vyhlásili nezávislé ľudové republiky, ktoré Ukrajina a Západ takisto neuznávajú.