Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Úrady: Z masového hrobu na juhu Gazy exhumovali ďalších 73 tiel

Dym stúpa z izraelského leteckého útoku v utečeneckom tábore Jebaliya v pásme Gazy, sobota 13. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Nie je jasné, či išlo o telá bojovníkov Hamasu alebo civilistov.

Gaza 23. apríla (TASR) - Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy. TASR sa odvoláva na agentúru DPA.

Nie je jasné, či išlo o telá bojovníkov Hamasu alebo civilistov. Izraelská armáda uviedla, že preveruje informácie, ktoré sa nedajú nezávisle overiť.

"Žiadame medzinárodné vyšetrovanie, aby boli dôkladne preverené tieto zločiny proti civilistom, deťom a ženám," reagoval šéf tlačového oddelenia vlády militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy Ismáíl Thawabta.

Podľa jedného z predstaviteľov civilnej ochrany v Pásme Gazy budú práce na odkrývaní tiel pokračovať do štvrtka.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, ktorý reagoval odvetnými údermi a neskôr pozemnou ofenzívou.

Pri operáciách Izraela proti Hamasu však neboli v Pásme Gazy ušetrené ani nemocnice. Podľa Izraela totiž militanti používajú zdravotnícke zariadenia ako veliteľské centrá a držia v nich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku. Hamas tieto obvinenia popiera.

V okolí Násirovej nemocnice v Chán Júnise zúrili intenzívne boje v polovici februára a koncom marca túto nemocnicu obkľúčili izraelská tanky a obrnené vozidlá, píše AFP.