Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Úrady začali vyšetrovanie smrti chlapca, ktorého našli v Predjordánsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zavraždenie tohto chlapca označil za vážny trestný čin a vyjadril sústrasť jeho rodine.

Jeruzalem 13. apríla (TASR) - Nezvestného izraelského chlapca, po ktorom osadníci pátrali na Západnom brehu Jordánu, našli v sobotu mŕtveho. Úrady začali vyšetrovanie, informuje TASR podľa agentúry AFP a denníka Jerusalem Post.

Izraelské obranné sily (IDF) za príčinu smrti určili vraždu a bezpečnostné zložky pátrajú po páchateľoch. Vyšetrovanie bolo z dôvodu vlasteneckého motívu tejto vraždy odovzdané izraelskej kontrarozviedke Šin Bet, píše Jerusalem Post.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zavraždenie tohto chlapca označil za vážny trestný čin a vyjadril sústrasť jeho rodine.

Izraelskí osadníci v piatok počas pátrania po tomto mladistvom vtrhli do palestínskej dediny neďaleko mesta Ramalláh a spustili paľbu. O život prišiel jeden Palestínčan a ďalších 25 utrpelo zranenia.

Nový palestínsky premiér Muhammad Mustafa piatkový útok v dedine odsúdil. Predstavitelia USA vrátane prezidenta Joea Bidena opakovanie vyjadrili znepokojenie v spojitosti s prejavmi násilia zo strany osadníkov voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu, pripomína AP. Dodáva, že napätie na tomto území sa vystupňovalo, odkedy vlani v októbri vypukol konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Izraelské sily už predtým v piatok na Západnom brehu Jordánu zabili dvoch Palestínčanov, vrátane jedného príslušníka hnutia Hamas, pripomína AP. Palestínske zdravotnícke úrady uvádzajú, že od začiatku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas prišlo na tomto území (Predjordánsko) o život viac než 460 Palestínčanov.