Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

USA a Británia varujú občanov pred útokmi v hlavnom meste Nigérie

V hlavnom meste Nigérie už vyrastajú moderné budovy. Foto: TASR/AP

Ide o druhé takéto americké varovanie, čo naznačuje, že radiálna islamská sekta Boko Haram vedie čoraz krvavejší sektársky boj voči slabej centrálnej nigérijskej vláde.

Lagos 18. apríla (TASR) - Americká ambasáda v Nigérii varovala dnes svojich občanov v krajine pred útokmi na hotely navštevované cudzincami v hlavnom meste Abuja, ktoré údajne pripravuje radikálna islamská sekta Boko Haram. Následne varovala svojich občanov aj Veľká Británia.

Ambasáda uviedla, že nigérijská vláda o hrozbe útokov vie a prijala opatrenia, aby im zabránila.

Ide o druhé takéto americké varovanie, čo naznačuje, že Boko Haram vedie čoraz krvavejší sektársky boj voči slabej centrálnej nigérijskej vláde.

Prvé takéto varovanie zverejnili USA v novembri po útokoch sekty Boko Haram v provincii Yobe na severovýchode krajiny, pri ktorých zahynulo vyše 100 ľudí. Vo varovaní konkrétne menovali hotely Hilton, Nicon Luxury a Sheraton. V auguste zaútočil samovražedný atentátnik v Abuje na sídlo OSN, zabil tam 25 ľudí a vyše 100 zranil. Iný samovražedný atentátnik zaútočil v júni na hlavný štáb federálnej polície.

Sekta Boko Haram odmietla návrhy na začatie nepriamych mierových rokovaní s nigérijskou vládou. Požaduje prísne zavedenia moslimského práva šaríja v celej krajine, dokonca aj v oblastiach s prevahou kresťanského obyvateľstva, a prepustenie všetkých svojich uväznených stúpencov.