Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA a Turecko sa dohodli na efektívnejšej koordinácii v otázkach Sýrie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov sa lídri oboch krajín počas telefonického rozhovoru dohodli na zabezpečení efektívnejšej koordinácie v otázkach týkajúcich sa Sýrie.

Washington 14. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa v piatok dohodli na užšej vzájomnej koordinácii v otázkach týkajúcich sa sýrskeho konfliktu. Informovala o tom agentúra AFP na základe informácií od zdrojov blízkych tureckému prezidentovi.

Podľa zdrojov sa lídri oboch krajín počas telefonického rozhovoru "dohodli na zabezpečení efektívnejšej koordinácie v otázkach týkajúcich sa Sýrie".

Rozhovor sa konal iba dva dni po tom, ako turecký prezident v stredu vyhlásil, že jeho krajina začne "o niekoľko dní" novú vojenskú operáciu proti kurdským militantom východne od rieky Eufrat v severnej Sýrii. Erdogan tak reagoval na zámer Spojených štátov zriadiť na severe Sýrie pozorovateľské stanovištia, pomocou ktorých by sa malo predchádzať prípadným zrážkam medzi tureckými vojakmi a kurdskými milíciami podporovanými Washingtonom.

Veľké územia severnej Sýrie pri hranici s Tureckom ovládajú kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Ankara sa domnieva, že kurdské milície sú napojené na organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná. Washington považuje YPG za svojich spojencov v boji proti Islamskému štátu v Sýrii.