Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bloomberg venoval klimatickému úradu OSN 4,5 milióna dolárov

Michael Bloomberg, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bývalý newyorský starosta, ktorý sa dlhodobo zasadzuje za boj proti globálnemu otepľovaniu, poskytol donáciu prostredníctvom svojej dobročinnej nadácie.

Berlín 23. apríla (TASR) - Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg daroval 4,5 milióna dolárov úradu OSN, ktorý dohliada na rokovania o klimatickej zmene. Sekretariát Rámcovej zmluvy OSN o klimatických zmenách (UNFCCC) totiž bojuje s nedostatkom zdrojov v dôsledku rozpočtových škrtov americkej vlády.

Bloomberg, ktorý sa dlhodobo zasadzuje za boj proti globálnemu otepľovaniu, poskytol donáciu prostredníctvom svojej dobročinnej nadácie, informovala v pondelok agentúra AP. Bloomberg tak chcel ukázať, že USA sú stále zaviazané parížskej klimatickej dohode, a to napriek plánom prezidenta Donalda Trumpa vystúpiť z nej.

Americký Kongres znížil financovanie UNFCCC so sídlom v nemeckom Bonne zo 7,5 milióna dolárov v predchádzajúcich rokoch na tri milióny pre tento rok. Bloombergova nadácia vo vyhlásení uviedla, že dôjde aj k ďalším donáciám, ak Spojené štáty v roku 2019 neprispejú do rozpočtu UNFCCC svojím podielom.