Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

USA bojujú s mrazmi; vyše 100.000 domácností zostalo bez elektriny

Na snímke počasie v USA. Foto: TASR/AP

Len v oblasti Portlandu prišli v dôsledku mrazivého počasia o život najmenej štyria ľudia, z toho dvaja v dôsledku podchladenia.

Washington 16. januára (TASR) - Teplota vo viacerých oblastiach strednej časti Spojených štátov klesla v utorok pod mínus 30 stupňov Celzia. Mimoriadne nízke teploty sú sprevádzané silným vetrom, v dôsledku čoho dochádza k rozsiahlym výpadkom elektriny, informuje TASR podľa agentúry AP.

V pondelok neskoro večer bolo bez dodávok elektriny zhruba 110.000 amerických domácností a podnikov najmä v štáte Oregon, pričom výpadky prúdu sa začali už počas uplynulého víkendu. Spoločnosť Portland General Electric pritom varovala, že hrozba mrznúceho dažďa, ktorý je predpovedaný na utorok, môže skomplikovať snahy o obnovu dodávok elektriny.

Úrady tiež vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa podľa možnosti vyhli cestovaniu pre poľadovicu, ktorá by mohla spôsobiť aj lámanie stromov a elektrických vedení.

Školy zostali v priebehu utorka uzatvorené v Portlande i ďalších väčších mestách vrátane Chicaga, Denveru, Dallasu a Fort Worthu.

Víchrice a mrazivé teploty negatívne ovplyvnili aj leteckú dopravu, zápasy play-off NFL či prezidentské primárky v Iowe a spôsobili tiež viacero úmrtí, píše AFP.

Len v oblasti Portlandu prišli v dôsledku mrazivého počasia o život najmenej štyria ľudia, z toho dvaja v dôsledku podchladenia.

Zmiernenie mrazivých teplôt sa v USA očakáva v strede týždňa, avšak nová vlna chladného počasia by mala Spojené štáty opäť zasiahnuť koncom týždňa.