Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bush starší potvrdil, že vlani dal hlas demokratke H.Clintontovej

Na archívnej snímke z apríla 2016 George H.W. Bush. Foto: TASR/AP

Súčasného šéfa Bieleho domu označil americký exprezident za chvastúňa, informoval v nedeľu spravodajský portál stanice BBC.

Dallas 5. novembra (TASR) - Bývalý americký prezident George Bush starší potvrdil, že vo vlaňajších prezidentských voľbách dal hlas demokratke Hillary Clintonovej. Súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa zároveň označil za "chvastúňa", informoval v nedeľu spravodajský portál stanice BBC.

Bushov syn, George Bush mladší, sa podľa vlastných slov obáva, že "bude posledným republikánskym prezidentom," hoci Trump je tiež republikán. "Tento muž nevie, čo to znamená byť prezidentom," tvrdí Bush mladší.

Komentáre prezidentskej dvojice pochádzajú z novej knižnej publikácie s názvom "Poslední republikáni".

"Nemám ho rád. Neviem o ňom veľa, ale podľa mňa je to chvastúň. A nie som dvakrát nadšený tým, že je líder," vyhlásil na adresu Trumpa starší z Bushovcov, ktorý bol prezidentom v rokoch 1989-93.

Ani jeden z nich počas predvolebnej kampane v roku 2016 Trumpa nepodporil. Bush starší v zmienenej knihe potvrdil, že dokonca dal hlas jeho demokratickej rivalke Clintonovej. Bush mladší zasa nechal hlasovací lístok nevyplnený.

Názov knihy je odvodený z jeho výroku "Obávam sa, že budem posledným republikánskym prezidentom," ktorý Bush mladší vyslovil počas vlaňajšej predvolebnej kampane.

Podľa autora knihy Marka Updegrova to "nebolo o tom, že by sa Hillary Clintonová mohla stať prezidentkou, keďže republikáni sa vtedy akosi nevedeli nájsť. Bolo to o tom, že Trump predstavuje všetko, čo sa Bushovcom bridí".