Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nacisti protestovali pred zábavným parkom Disney World na Floride

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Úrad šerifa v Orange County uviedol, že pred zábavným parkom sa v sobotu zhromaždilo asi 15 osôb. Protest rozpustil približne po dvoch hodinách a nikto nebol zatknutý.

Jacksonville 13. júna (TASR) - Skupina prívržencov nacizmu počas víkendu demonštrovala pred zábavným parkom Disney World v americkom štáte Florida. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice Sky News.

Videozáznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytáva demonštrantov, ako pred zábavným parkom mávajú obrovskými vlajkami so svastikami. Spolu s fotografiou guvernéra Rona DeSantisa a nápisom DeSantis urob v roku 2024 Ameriku Floridou mu vyjadrovali podporu pre republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách. Akákoľvek spojitosť DeSantisa s protestom nebola potvrdená.

Úrad šerifa v Orange County uviedol, že pred zábavným parkom sa v sobotu zhromaždilo asi 15 osôb. Protest rozpustil približne po dvoch hodinách a nikto nebol zatknutý.

"Úrad šerifa v Orange County odsudzuje nenávistné prejavy v akejkoľvek forme, ľudia však na základe prvého dodatku (ústavy USA garantujúceho úplnú slobodu slova) majú právu demonštrovať," uviedol úrad.

Videozáznam zverejnila v sobotu na sociálnej sieti Anna Vishkaee Eskamaniová, členka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu za Demokratickú stranu. "Nacisti sú práve teraz pred Disney Worldom - totálne odporné," napísala.

Abigail Disneyová, vnučka Roya O. Disneyho a spoluzakladateľa spoločnosti, napísala, že jej starý otec sa obracia v hrobe.

DeSantis v marci 2022 podpísal zákon, ktorý obmedzuje vyučovanie o sexuálnej orientácii a rodovej identite na floridských školách. Spoločnosť Disney floridskú vládu za tento zákon kritizovala, pričom na Floride zamestnává asi sedemdesiat tisíc ľudí, pre spory s vládou tiež ďalšie investície v tomto štáte zmrazila.