Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obamova kampaň vsádza na podporu homosexuálnych manželstiev

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obama v stredu prekonal dlho komentovanú váhavosť a priamo podporil práva homosexuálnych párov zosobášiť sa. Je tak prvým prezidentom USA, ktorý sa takto verejne vyjadril počas pôsobenia v úrade.

Washington 10. mája (TASR) - Volebná kampaň amerického prezidenta Baracka Obamu dnes zverejnila video, ktorým sa rýchlo snažila získať politické body po jeho oznámení o podpore manželstiev homosexuálnych párov.

Video zároveň vyzvalo Obamovho republikánskeho súpera Mitta Romneyho, aby sa v tejto sociálnej otázke - veľmi rozdeľujúcej americkú spoločnosť - vrátil na pozíciu rešpektujúcu rovnosť ľudí.

Obama v stredu prekonal dlho komentovanú váhavosť a priamo podporil práva homosexuálnych párov zosobášiť sa. Stal sa tak prvým americkým prezidentom, ktorý sa takto verejne vyjadril počas svojho pôsobenia v úrade.

Republikánsky uchádzač o post amerického prezidenta Romney vzápätí znovu vyslovil názor, že manželstvo by malo byť zväzkom iba medzi mužom a ženou. Tento postoj podľa vlastných slov zastáva odvtedy, ako začal kandidovať za prezidenta.

Obamova podpora gejov

Šéf Bieleho domu podporil manželstvá homosexuálnych párov v stredu počas rozhovoru v televízii ABC po tom, ako na neho niekoľko dní vzrastal tlak, keď cez víkend deklaroval podporu týmto párom jeho vlastný viceprezident.
Foto: TASR/AP

Obamova kampaň zverejnila na internete video s názvom "Mitt Romney: Späť k rovnosti." Na úvod americký prezident hovorí, že páry rovnakého pohlavia by mali mať právo zosobášiť sa. Nasleduje klip s Romneym, ktorý vyjadruje svoj nesúhlas s takými manželstvami a podporil by okresanie niektorých práv dvojíc rovnakého pohlavia.

Video zároveň prezentuje Romneyho ako človeka, ktorý je názorovo vzdialený väčšine Američanov s tým, že dokonca bývalý republikánsky prezident George W. Bush podporil civilné zväzky homosexuálnych párov, i keď nie manželstvo.

Obamovi poradcovia dúfajú, že prezidentova podpora manželstvám homosexuálov zaktivizuje demokratov, najmä mladých voličov. Sú si však vedomí toho, že táto otázka môže Obamovi poškodiť u sociálne konzervatívnych nezávislých voličov.

Pozícia amerického prezidenta však bude vítanou na dnešnom politickom "gala podujatí" v Hollywoode. Obama prehovorí na sponzorskom podujatí v dome herca Georgea Clooneyho.

Podujatie je trhákom politickej sezóny - spojením celebrít, veľkých peňazí a zaangažovanosti na báze presvedčenia. Hollywood je pôsobiskom niektorých najvyššie postavených prívržencov homosexuálnych manželstiev.

Predpokladá sa, že na podujatí v Hollywoode by sa mohlo získať 15 miliónov dolárov, čo je suma, ktorá nemá obdobu, ak ide o jednu akciu.