Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mrazivý odkaz KĽDR: Ak USA presadí nové sankcie, pocíti najväčší žiaľ

Na kombosnímke zľava Kim Čong-un a Donald Trump. Foto: TASR

Severná Kórea čelí kritike svetových mocností po tom, ako realizovala svoj doteraz najsilnejší jadrový test.

Soul 11. septembra (TASR/Teraz.sk) - Severná Kórea dnes varovala Spojené štáty, že zažijú "najväčší žiaľ" v histórii, ak presadia v Bezpečnostnej rade OSN svoj návrh o uvalení nových sankcií voči Pchjongjangu. Informovali o tom agentúry Reuters a Jonhap.

Severná Kórea čelí kritike svetových mocností po tom, ako realizovala svoj doteraz najsilnejší jadrový test.

Ministerstvo zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) dnes uviedlo, že USA zaplatia "patričnú cenu", ak bude Washington pokračovať v presadzovaní tvrdších sankcií voči ich krajine.     "Nadchádzajúce opatrenia prijaté KĽDR spôsobia Spojeným štátom najväčší žiaľ a utrpenie, aké kedy okúsili v celej svojej histórii," uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva.

Spojené štáty v piatok požiadali, aby Bezpečnostná rada OSN v pondelok hlasovala o rezolúcii, ktorá by uvalila doteraz najtvrdšie sankcie voči Pchjongjangu. Viacerí diplomati uviedli, že požiadavka USA o urýchlené hlasovanie má za cieľ vyvinúť maximálny tlak na Čínu a odráža narastajúce obavy Washingtonu po najnovšom severokórejskom jadrovom teste, ktorý lídri KĽDR označili za skúšku vodíkovej bomby, a po nedávnom prelete balistickej strely ponad Japonsko.

Nové sankcie voči Severnej Kórei obsahujú ropné embargo, zákaz vývozu textilu a najímania severokórejských pracovníkov do zahraničia a zmrazenie majetku vodcu Kim Čong-una. Taktiež navrhujú zakázať Kimovi cestovať do zahraničia.