Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

USA posilnia vzťahy s krajinami čiernomorského regiónu

Na archívnej snímke z 21. júla 2021 americký minister obrany Lloyd Austin počas tlačovej konferencie v Pentagone vo Washingtone. Foto: TASR/AP

USA posilnia vzťahy s uchádzačmi o členstvo v NATO z čiernomorského regiónu

Washington 17. októbra (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin sa v nedeľu vydal na návštevu krajín čiernomorského regiónu, odkiaľ sa presunie na summit ministrov obrany NATO, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Bruseli.

Ako informovala agentúra AFP, Austin navštívi Gruzínsko, Rumunsko a Ukrajinu a následne sa 21. a 22. októbra v Bruseli zúčastní na summite ministrov obrany členských štátov NATO.

Austinova cesta má za cieľ posilniť spojenectvá s krajinami čiernomorského regiónu, ktoré sú vystavené tlaku Ruska. Návštevou v nich chce tiež minister v mene USA prejaviť vďaku za ich príspevok k 20 rokov trvajúcej vojenskej misii v Afganistane, odkiaľ sa USA nedávno za dramatických okolností stiahli a kde sa moci ujalo fundamentalistické hnutie Taliban.

V Gruzínsku sa Austin stretne s premiérom Iraklim Garibašvilim a ministrom obrany Juanšerom Burchuladzem.

Gruzínsko, kde sa tento rok skončí trojročný program výcviku gruzínskej armády americkými inštruktormi, vyjadrilo nádej, že Austinova návšteva pomôže krajine zachovať spoluprácu vo vojenskej oblasti a pokročiť v úsilí stať sa plnoprávnym členom NATO.

Na Ukrajine bude Austin rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom obrany Andrijom Taranom, ktorí začiatkom septembra navštívili Washington, aby spolu s prezidentom USA Joeom Bidenom rokovali o otázkach spojených s členstvom Ukrajiny v NATO.

V Rumunsku, ktoré zažíva ďalšiu politickú krízu, sa Austin stretne s prezidentom Klausom Iohannisom a ministrom národnej obrany Nicolaeom Ionelom Ciucom.

Podľa agentúry AFP chcú Spojené štáty vo všetkých troch krajinách rozšíriť spoluprácu v sektore obrany, ale vnímajú aj ich problémy s rozvojom demokracie a s prípadmi korupcie.