Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

USA pracujú na dohode o prepustení rukojemníkov zadržiavaných Hamasom

Na archívnej snímke hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Foto: TASR/AP

Pracujeme na tom doslova každý deň, priblížil hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Washington 19. decembra (TASR) - Biely dom pracuje na novej dohode o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti z palestínskeho hnutia Hamas zadržiavajú v Pásme Gazy od októbrového útoku na Izrael. Uviedol to v pondelok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR prevzala túto správu z agentúry DPA.

"Pracujeme na tom doslova každý deň," priblížil Kirby. Rokovania však podľa neho zatiaľ nie sú v štádiu, že by sa blížila ďalšia dohoda. Dodal, že prípadná dohoda by mala opäť zahŕňať prímerie a prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Zástupcovia izraelskej vlády dali podľa informácií tamojších médií "zelenú" šéfovi izraelskej tajnej služby Mosad Davidovi Barneovi, aby rokoval o prepustení ďalších izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Tlačová agentúra AP s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa napísala, že riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns o predmetnej záležitosti rokoval v pondelok vo Varšave s Barneom a katarským premiérom Muhammadom bin Abdarrahmánom Sáním. Kirby konanie schôdzky vo Varšave odmietol potvrdiť.

Počas týždňového prímeria v Pásme Gazy, ktoré sprostredkoval v novembri Katar, Hamas postupne oslobodil 105 rukojemníkov výmenou za to, že Izrael prepustil z izraelských väzníc 240 Palestínčanov. Podľa izraelskej armády zadržiava Hamas v Pásme Gazy naďalej asi 129 rukojemníkov.