Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský oligarcha aj americký prezident smerujú na Floridu

Na snímke americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Americké médiá kritizovali D.Trumpa aj za to, že v luxusnej súkromnej rezidencii uskutočňoval aj oficiálne stretnutia a rokovania. On sám označil Mar-a-Lago ako zimný Biely dom.

Washington 20. novembra (TASR) - V americkom štáte Florida sa začína hlavná dovolenková sezóna a už tradične tam majú namierené aj mnohí bohatí, slávni a vplyvní. Medzi prvými, o ktorých sa dozvedeli médiá, sú šéf Bieleho domu Donald Trump a ruský oligarcha Roman Abramovič. Stretnúť sa však nemajú.

Na Floride sa začína to najpríjemnejšie obdobie v roku. Skončilo sa obdobie horúčav a neznesiteľnej vlhkosti, pominulo sa aj obdobie hurikánov a v najbližších niekoľkých mesiacoch tam budú ideálne teploty a slnečno. Aj preto sa tamojšie pláže stali zimným útočiskom pre mnohých Američanov a cudzincov.

V utorok tam do svojho súkromného sídla Mar-a-Lago v meste Palm Beach odcestuje aj prezident Trump, aby tam s rodinou strávil Deň vďakyvzdania. Naposledy tam bol v apríli, potom začal chodiť do svojich ďalších sídiel, najmä na golfové ihrisko v štáte Virgínia neďaleko Bieleho domu a na golfové ihrisko Bedminster v štáte New Jersey.

Americké médiá si už teraz tipujú, ako často bude Trump v nadchádzajúcich mesiacoch chodiť na Floridu. Počas prvých mesiacov tohto roka a zároveň počas prvých mesiacov vo funkcii tam podľa nich chodil pričasto. Kritizovali ho aj za to, že v luxusnej súkromnej rezidencii uskutočňoval aj oficiálne stretnutia a rokovania. On sám nazval Mar-a-Lago "zimný Biely dom".

Za teplom na Floride, rovnako do mesta Palm Beach, sa vydal aj ruský boháč Roman Abramovič. V atmosfére vyšetrovania údajného vplyvu Moskvy na vlaňajšie prezidentské voľby sa americké médiá hneď uštipačne pýtajú, či sa Trump s oligarchom stretne.

"Jachta Putinovho spojenca dorazila do prístavu v Palm Beach krátko predtým, ako tam na Deň vďakyvzdania príde Trump," napísali miestne noviny Palm Beach Post.

Podobne washingtonský politický spravodajský portál The Hill uviedol, že "prominentný ruský oligarcha s napojením na ruského prezidenta Vladimira Putina zaparkoval svoju 152 metrov dlhú jachtu v prístave Palm Beach len pár dní pred tým, ako príde Trump do Mar-a-Lago". The Hill dodal, že zatiaľ neexistujú náznaky, že by sa títo dvaja mali stretnúť.

Abramovič, majiteľ okrem iného aj futbalového klubu Chelsea Londýn a uhoľných, oceliarskych a ropných ruských spoločností, má na Floride zostať do začiatku decembra. The Hill pripomenul, že s oligarchom a jeho manželkou sa v minulosti na viacerých spoločenských podujatiach stretla Trumpova dcéra Ivanka a jej manžel Jared Kushner.