Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf diplomacie Tillerson označil správy o svojom odstúpení za smiešne

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Rezort americkej diplomacie uviedol, že Tillerson plánuje zotrvať vo funkcii. V pondelok má na programe odlet na štvordňovú oficiálnu cestu do Európy.

Washington 1. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson odmietol v piatok ako "smiešne" správy, že Biely dom sa ho snaží zbaviť. Informovala o tom agentúra AP.

Mienkotvorný denník The New York Times (NYT) vo štvrtok s odvolaním sa na vysokopostavených vládnych činiteľov napísal, že Tillersona by na čele americkej diplomacie mal v nasledujúcich týždňoch nahradiť riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.

Tillerson pred novinármi dvakrát povedal, že "je to smiešne", a ďalšie vyjadrenia k celej záležitosti neposkytol.

Rezort americkej diplomacie uviedol, že Tillerson plánuje zotrvať vo funkcii. V pondelok má na programe odlet na štvordňovú oficiálnu cestu do Európy, pripomína AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová vo štvrtok v reakcii na správy, že Trump zvažuje odvolanie šéfa diplomacie, deklarovala, že Tillerson naďalej vedie ministerstvo zahraničných vecí.

"Žiadne oznámenia ohľadom personálnych zmien," vyhlásila hovorkyňa s tým, že Tillerson aj naďalej vedie svoj rezort a celá vláda sa sústreďuje na zvŕšenie "tohto neuveriteľne úspešného prvého roku administratívy prezidenta Trumpa".

Trump a Tillerson sa údajne nezhodujú v dôležitých oblastiach zahraničnej politiky vrátane Severnej Kórey a Iránu. Ich vzájomné vzťahy sú veľmi napäté a spôsobili, že o Tillersonovom odvolaní sa špekuluje už niekoľko mesiacov, konštatuje AP.