Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: USA si pripomínajú storočnicu vstupu do prvej svetovej vojny

Na nedatovanej snímke z 1. svetovej vojny sú nemeckí pracovníci Červeného kríža. V rukách nesú fľaše s tekutinou, pomocou ktorej sa snažia oživiť tých, ktorých zasiahol útok plynom. Jedovatý plyn bol zavedený do modernej vojny práve počas 1. svetovej vojny a dodnes zostáva hrozbou nielen pre vojakov, ale aj pre civilistov. Foto: TASR/AP

Prvá mechanizovaná vojna v dejinách ľudstva priniesla niekoľko inovácií smrtiaceho, ale aj humanitárneho charakteru, ktoré sa využívajú dodnes.

Washington 6. apríla (TASR) - Spojené štáty si dnes pripomínajú 100. výročie svojho vstupu do prvej svetovej vojny. USA však vstúpili do tohto globálneho konfliktu až tri roky po jeho začiatku - 6. apríla 1917 - a pripojili sa k ústredným mocnostiam Británii, Francúzsku a Rusku v bojovom ťažení proti Nemecku a Rakúsko-Uhorsku.

Na snímke z apríla 1917 je vidno armádnych brancov, ktorí zaplnili ulice New Yorku. Odpovedali na výzvu amerického prezidenta Woodrowa Wilsona krátko po tom, čo deklaroval vojnu s Nemeckom. Dnes si Spojené štáty americké pripomínajú 100. výročie vstupu USA do 1. svetovej vojny a niektoré z noviniek, ktoré boli vyvinuté alebo sa začali vo veľkom využívať počas konfliktu, pretrvali až do súčasnosti.
Foto: TASR/AP


Proti vstupu USA do vojny dlhodobo vystupoval prezident Woodrow Wilson, ktorý chcel zachovať svoju krajinu neutrálnou. Keď sa prvá svetová vojna 11. novembra 1918 skončila, slúžilo v nej 4,7 milióna Američanov a 115.000 v tomto konflikte padlo. Celosvetovo bolo vo vojne mobilizovaných viac než 70 miliónov osôb.



Prvá mechanizovaná vojna v dejinách ľudstva priniesla niekoľko inovácií smrtiaceho, ale aj humanitárneho charakteru, ktoré sa využívajú dodnes: guľomet, tank, chemické zbrane, vzdušné sily, ponorky, ostnatý drôt, nepremokavé kabáty, náramkové hodinky, digitálna rádiografia, ženské uniformy či vlastenecká propaganda.

Na snímke z obdobia 1. svetovej vojny vidno britský tank, ako vyvracia veľký strom počas tankovej bitky pri Cambrii. Tank síce zaviedli do praxe už počas 1. svetovej vojne, no modernejší variant tohto bojového vozidla využívajú aj novodobé armády.
Foto: TASR/AP