Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V Gruzínsku sa od 9. apríla konajú masové protivládne protesty v reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen zaviesť tento zákon.

Washington 2. mája (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

V Gruzínsku sa od 9. apríla konajú masové protivládne protesty v reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen zaviesť tento zákon. Parlament ho v stredu schválil v druhom čítaní v pomere hlasov 83:23, na rade je teraz záverečné tretie čítanie.

Prezidentka Salome Zurabišviliová už avizovala, že zákon bude v prípade schválenia parlamentom vetovať. Vládna strana má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie prezidentského veta.

Spojené štáty sú "hlboko znepokojené touto legislatívou a tým, čo by mohla spôsobiť, pokiaľ ide o potláčanie disentu a slobody prejavu," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. V Gruzínsku je podľa neho živá občianska spoločnosť, ktorá slúži na to, aby kontrolovala nadmernú moc vlády.

Na základe zákona o vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia, ktorá získava viac než 20 percent svojho financovania zo zahraničia, zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti".