Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trumpova administratíva ruší Obamov Plán pre čistú energiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konečnú verziu Plánu pre čistú energiu predstavil Obama 3. augusta 2015.

Hazard/Washington 10. októbra (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa skoncuje s ďalším kľúčovým opatrením svojho predchodcu Baracka Obamu, tentoraz v environmentálnej oblasti. Šéf Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) Scott Pruitt v pondelok v štáte Kentucky oznámil, že dnes podpíše nariadenie o zrušení tzv. Plánu pre čistú energiu (Clean Power Plan), ktorý počítal s obmedzením emisií skleníkových plynov vypúšťaných uhoľnými elektrárňami.

Konečnú verziu Plánu pre čistú energiu predstavil Obama 3. augusta 2015. Prevádzkovatelia uhoľných elektrární mali na jej základe znížiť emisie oxidu uhličitého do roku 2030 o 32 percent v porovnaní s rokom 2005. Tento zámer však doteraz nebol realizovaný, keďže ho zablokovali štáty ovládané republikánmi a žaloby ťažobných spoločností.

Pruitt bol svojho času ako minister spravodlivosti, resp. generálny prokurátor v Oklahome jedným z architektov tejto kampane. Vo svojom domovskom štáte má úzke väzby na ropný a plynárenský priemysel.

"Tu je odkaz prezidenta: Vojna proti uhliu sa skončila," vyhlásil Pruitt v pondelok v meste Hazard, v okolí ktorého sa nachádzajú rozsiahle ložiská uhlia.

Podľa denníka Washington Post návrh revidovanej politiky v oblasti klímy neobsahuje žiadne alternatívne návrhy na zníženie emisií, hoci EPA k tomu zaväzuje rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 2016.

EPA tvrdí, že Obama prekročil Plánom pre čistú energiu svoje právomoci, pretože nastavil štandardy, ktoré prakticky nie je možné splniť. Teraz údajne mieni zhromažďovať návrhy, ako môže byť plán nahradený.

Trump už v marci poveril EPA, porovnateľnú s ministerstvom životného prostredia, aby preskúmala možnosť zrušenie Obamovho plánu. Samotný prezident i Pruitt spochybňujú tvrdenia, že ku klimatickej zmene výrazne prispieva aj človek. Trump v júni oznámil zámer odstúpiť od parížskej klimatickej dohody, pretože poškodzuje americkú ekonomiku a obmedzuje suverenitu USA.