Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA údajne ráta s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom Palestíny

Jeruzalem, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump ohlásil už pred svojím nástupom do funkcie v januári 2017 vypracovanie mierového plánu pre Blízky východ, ktorého predstavenie však opakovane odložil.

Jeruzalem 17. januára (TASR) - Dlho očakávaný plán Spojených štátov pre riešenie konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi predpokladá, že hlavným mestom palestínskeho štátu bude východný Jeruzalem. Štát má na základe tohto plánu pokrývať približne 90 percent územia Predjordánska, vyplýva zo správy izraelskej televízie, o ktorej informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Americký prezident Donald Trump ohlásil už pred svojím nástupom do funkcie v januári 2017 vypracovanie mierového plánu pre Blízky východ, ktorého predstavenie však opakovane odložil. Po tom, ako Trump v decembri 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, Palestínčania vyhlásili, že Spojené štáty už prestali považovať za nestranného sprostredkovateľa v konflikte s Izraelčanmi. Plán americkej vlády sa preto chystajú odmietnuť.

Podľa zverejnených informácií majú byť veľké bloky židovských osád v Predojrdánsku anektované Izraelom, zatiaľ čo rozširovanie menších sa má zastaviť. Malé osady, ktoré sú ilegálne aj podľa izraelského práva, majú byť vysťahované.

V prípade Jeruzalema, ktorého východnú časť vrátane Starého mesta obsadil Izrael takisto počas vojny v roku 1967, sa predpokladá jeho opätovné rozdelenie, pričom Izraelu má zostať západná časť, ako aj niektoré štvrte vo východnej časti. Z väčšiny arabských štvrtí východného Jeruzalema má potom vzniknúť hlavné mesto palestínskeho štátu. Zvrchovanosť nad Starým mestom, kde sa nachádzajú miesta považované za posvätné židmi, kresťanmi i moslimami, plán prisudzuje Izraelu, predpokladá sa však spoločné spravovanie s Palestínčanmi, Jordánskom a prípadne aj ďalšími štátmi.

Trumpov osobitný splnomocnenec pre Blízky východ Jason Greenblatt podľa DPA reagoval na Twitteri, že spomínaná správa "nie je presná". Hovorca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ako ani izraelské ministerstvo zahraničných vecí sa nechceli k správe vyjadriť. Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása uviedol, že "akýkoľvek plán, ktorý neobsahuje vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roka 1967 a s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom, je odsúdený na zlyhanie".