Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva, oznámila Haleyová

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americká veľvyslankyňa pri OSN Haleyová kritizovala členstvo takých krajín v rade ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv.

Washington 20. júna (TASR) - Spojené štáty vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva. V utorok to oznámila americké veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a vyhlásila, že rada "nie je hodná svojho mena". Zároveň obvinila tento medzinárodný orgán z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a "chronickej zaujatosti voči Izraelu". Informácie priniesli v stredu tlačové agentúry DPA a AP.

Haleyová je vyslankyňou prezidenta Donalda Trumpa pri OSN. V utorok pripomenula, že už pred rokom dala jasne najavo, že USA zostanú v rade, iba "ak sa uskutočnia jej zásadné reformy". Podľa Haleyovej je jasné, že tieto výzvy na zmeny ostali bez povšimnutia.

Haleyová kritizovala členstvo takých krajín v rade ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv.

Avšak Haleyová zdôraznila, že ak sa rada zreformuje, Spojené štáty "sa k nej s potešením znovu pripoja".

Veľvyslankyňa oznámila odchod USA zo 47-člennej rady na tlačovej konferencii po boku s ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

Diplomatka pripustila, že Spojeným štátom sa nepodarilo presvedčiť žiadny iný štát, aby otvorene podporil snahy Washingtonu zreformovať radu.

Vystúpenie z rady je najnovším zo série zvratov v americkej politike, ktoré presadil prezident Trump. Ten už jednostranne odstúpil od iránskej jadrovej dohody a parížskej klimatickej dohody. Jeho rozhodnutia spôsobili vážne napätie vo vzťahoch s kľúčovými spojencami.

Hoci vzťahy Washingtonu a OSN v orgánoch pre ľudské práva boli vo všeobecnosti napäté - z rady vystúpil svojho času aj George W. Bush -, Trumpov predchodca Barack Obama si zvolil spoluprácu s ňou. A tento krok bol celosvetovo dobre prijatý.

"Rada pre ľudské práva už príliš dlho chráni porušovateľov ľudských práv a žumpu politickej zaujatosti," uviedla Haleyová vedľa prítomného ministra Pompea. "Najneľudskejšie režimy na svete naďalej unikajú vyšetrovaniu," dodala.

Haleyová upozornila, že rozhodnutie odísť z rady sa americkej administratíve nerobilo ľahko. Nešetrila však kritikou na adresu tohto orgánu a vyhlásila, že nie je "hoden svojho mena".

Rada sídli v Ženeve a pozostáva zo 47 členov, ktorých vyberajú členské štáty OSN.

Veľvyslankyňa ďalej označila radu za "pokrytecký a samému sebe slúžiaci orgán, ktorý sa vysmieva ľudským právam".

Washington požadoval, aby Izrael nebol hlavným stredobodom práce rady. Židovský štát je totiž na programe na každom jej zasadnutí v súvislosti s palestínskou otázkou, pripomenula agentúra DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu privítal rozhodnutie USA a označil ho za "odvážne". Vyhlásil tiež, že jeho krajina je "jedinou pravou demokraciou na Blízkom východe".

USA za vlády Trumpa oznámili aj plán stiahnuť sa z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). USA tvrdia, že zaujatosť voči Izraelu je prítomná i v tomto orgáne OSN.

OSN je občas kritická aj voči samotným Spojeným štátom pre údajné porušovanie ľudských práv, vrátane najnovšej Trumpovej politiky oddeľovania detí od rodičov-ilegálnych migrantov na južnej hranici USA s Mexikom.