Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

USA vyzývajú Izrael na zmiernenie ofenzívy v Gaze a ochranu civilistov

Palestínčania nesú telá ľudí zabitých pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Rafahu 13. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Washington dôrazne podporuje právo Izraela na sebaobranu, stúpajúci počet civilných obetí na palestínskom území však spôsobuje rastúce rozpory medzi oboma spojencami.

Washington 15. decembra (TASR) – Spojené štáty vo štvrtok naliehali na Izrael, aby obmedzil intenzitu svojej vojny proti militantnému hnutiu Hamas. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena by sa mal tiež viac zamerať na ochranu životov civilistov v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan hovoril o konflikte v Gaze na stretnutiach s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími predstaviteľmi v Tel Avive.

Washington dôrazne podporuje právo Izraela na sebaobranu, stúpajúci počet civilných obetí na palestínskom území však spôsobuje rastúce rozpory medzi oboma spojencami.

"Chcem, aby sa sústredili na to, ako zachrániť životy civilistov – nie aby prestali zakročovať proti Hamasu, ale aby boli opatrnejší," povedal Biden novinárom.

Biely dom predtým uviedol, že Washington nediktuje Izraelu podmienky, Sullivan však kládol "ťažké otázky" o smerovaní ofenzívy Izraela. Na predstaviteľov krajiny naliehal, aby "v blízkej budúcnosti" prešli k operáciám "nižšej intenzity", teda cieleným zásahom proti "zvyškom Hamasu".

Sullivan v piatok navštívi predjordánske mesto Ramalláh, kde bude viesť rozhovory s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, uviedol nemenovaný predstaviteľ USA, ktorý Bidenovho poradcu sprevádza.

Zdroj tiež novinárom povedal, že dni lídra Hamasu v Pásme Gazy Jahju Sinwára sú spočítané. "Má na rukách americkú krv," uviedol. "Nezáleží na tom, ako dlho, spravodlivosti bude urobené zadosť," dodal.