Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ústup džihádistov sprevádzajú finančné prevody do cudziny

Eurokomisár pre bezpečnú úniu Julian King. Foto: TASR/AP

Správa OSN upozornila, že IS posiela do zahraničia menšie a preto ťažšie vystopovateľné sumy peňazí a vo svojej stratégii sa zameriava najmä na Európu, kde dochádza k zrýchlenému tempu útokov.

Brusel 7. septembra (TASR) - Ústup ozbrojencov skupiny Islamský štát (IS, Dáiš) z predošlých pozícií v Iraku a Sýrii je sprevádzaný prevodmi peňazí, ktoré by mohli byť použité na realizáciu útokov v Európe. Varoval pred tým eurokomisár pre bezpečnostnú úniu Julian King počas dnešného stretnutia s členmi výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Komisár pred europoslancami zdôraznil, že ide o "skutočné nebezpečenstvo". Spresnil, že zatiaľ čo medzinárodná vojenská koalícia proti Islamskému štátu, na ktorej sa zúčastňujú viaceré krajiny EÚ, zaznamenáva vojenské úspechy proti tejto skupine v Iraku a Sýrii, Dáiš prevádza značné finančné prostriedky mimo týchto krajín.

"Existuje reálne nebezpečenstvo pre nový príliv financovania terorizmu. Musíme si byť toho vedomí a spolupracovať, aby sme zistili, čo sa s tým dá urobiť," skonštatoval komisár.

Správa OSN z augusta tohto roku upozornila, že IS posiela do zahraničia menšie a preto ťažšie vystopovateľné sumy peňazí a vo svojej stratégii sa zameriava najmä na Európu, kde dochádza k zrýchlenému tempu útokov. K finančným prevodom podľa tejto správy dochádza aj napriek tomu, že hlavné zdroja financovania IS - predaj ropy a vyberanie poplatkov od populácie na dobytých územiach - vysychajú práve zásluhou územných strát.

V tomto kontexte sa často uvádza budúci osud Islamského štátu. Profesor Jean-Pierre Filiu z Inštitútu politických vied v Paríži pripomenul, že vojenská porážka IS sa zdá byť blízko, a preto je otázne, do akej podoby sa pretransformuje toto zoskupenie a nakoľko efektívne dokáže pokračovať v činnosti a využívať svoju celosvetovú sieť stúpencov a militantov ochotných pokračovať v džihádistickej kampani.