Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Útočník v Liege bol recidivista: Kráľ a premiér odcestovali do mesta

Policajti vyšetrujú na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky. Foto: TASR/AP

Belgický minister spravodlivosti Koen Geens uviedol, že útočníka, ktorého neskôr zastrelili policajti, prepustili v pondelok z väzenia na priepustku na dva dni.

Brusel 29. mája (TASR) - Muž ozbrojený nožom v utorok dopoludnia dobodal dve policajtky v belgickom meste Liege, ukradol im služobné strelné zbrane a zastrelil ich a následne aj náhodného okoloidúceho. Prokuratúra sa obáva, že útok môže súvisieť s terorizmom. Tento motív bude tiež súčasťou vyšetrovania.

Belgický minister spravodlivosti Koen Geens uviedol, že útočníka, ktorého neskôr zastrelili policajti, prepustili v pondelok z väzenia na priepustku na dva dni. Minister ho označil ako mnohonásobne trestaného recidivistu, ktorého dávali úrady do väzenia od roku 2003.

Policajný šéf v meste Liege Christian Beaupere na tlačovej konferencii informoval, že "terčom útočníka bola práve polícia". Muž nestrieľal náhodne, ale chcel zasiahnuť políciu ako inštitúciu a belgický štát, vyhlásil podľa tlačovej agentúry AP.

Beaupere spresnil, že zabité policajtky boli vo veku 45 a 53 rokov, druhá spomenutá bola matkou dvojičiek. Útočník zabil takisto okoloidúceho človeka, potom jeho samotného smrteľne postrelili policajti.

Podľa policajného šéfa útočník, ktorého nemenoval, zranil aj ďalších štyroch policajtov. Jeden z nich má závažné poranenie stehennej tepny.

Štátna televízna stanica RTBF identifikovala podozrivého ako Benjamina Hermana. Tento belgický štátny príslušník narodený v roku 1982 má záznamy v registri trestov, vrátane krádeže, napadnutia a drogových trestných činov, dodala RTBF.

Federálna prokuratúra odmietla tieto informácie komentovať.

Belgická prokuratúra predtým oznámila, že útočník ozbrojený nožom sa v Liege prikradol k dvom policajtkám odzadu a niekoľkokrát ich bodol.

"Potom im vzal (strelné) zbrane. Použil ich proti obom policajtkám," povedal novinárom hovorca prokuratúry Philippe Dulieu. Obe policajtky mali v strelných zbraniach celkovo 17 nábojov.

Dulie uviedol, že útočník potom zastrelil 22-ročného mladého muža vo vozidle, ktoré práve odchádzalo z parkoviska pri neďalekej strednej škole. Útočník následne zadržiaval v škole ženu ako rukojemníčku.

"Polícia z Liege zasiahla. Muž strieľal na políciu a zranil množstvo príslušníkov, predovšetkým do nôh. Zastrelili ho," opísal situáciu hovorca prokuratúry Dulie.

Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ federálnej prokuratúry pre agentúru AP uviedol, že "sú náznaky, že mohlo ísť o teroristický útok".

Napriek tomu belgické krízové centrum oznámilo, že nevidí dôvod na zvýšenie teraz platného stupňa teroristického ohrozenia. Yves Stevens z krízového centra povedal, že bezpečnosť v Liege je pod kontrolou.

"Zatiaľ absolútne nie je potvrdené, že prípad súvisí s terorizmom," vysvetlil Stevens.

Podľa mestských úradov sú všetky deti v škole v poriadku.

Belgický kráľ Filip, premiér Charles Michel a belgickí ministri spravodlivosti aj vnútra odcestovali do Liege, aby sa poradili s miestnymi predstaviteľmi.

"Chcem v mene vlády ponúknuť pomoc obetiam, rodinám obetí," vyhlásil premiér Michel.

Video zverejnené na Twitteri osobou, ktoré sa vyhlasuje za svedka útoku, zachytáva utekajúcich ľudí v oblasti útoku. Počuť približne šesť výstrelov.

Belgická polícia je v stave pohotovosti od roku 2016, keď samovražední bomboví útočníci zabili 32 ľudí na letisku a v metre v Bruseli.

V Liege sa strieľalo aj v decembri 2011, keď páchateľ zabil štyroch ľudí a zranil vyše 100 ďalších osôb, následne spáchal samovraždu.

Premiér: O útočníkovi z Liege sa nepriamo zmieňovali aj správy o radikalizácii



Belgický premiér Charles Michel v utorok oznámil, že o odsúdenom Benjaminovi Hermanovi, ktorý zabil v meste Liege dve policajtky a okoloidúceho mladíka, sa nepriamo zmieňovali aj správy o bezpečnosti štátu a radikalizácii.

Premiér povedal, že Herman sa objavil v správach o bezpečnosti štátu v "poznámkach, ktoré sa nezameriavali v prvom rade naňho, ale na iné osoby v iných situáciách".

Michel uviedol, že Hermanovo meno nebolo zaradené do zoznamu protiteroristického úradu posudzujúceho rizikové osoby. Predseda vlády doplnil: "Rôzne služby dospeli k názoru, že na základe informácií, ktoré majú, nie je dôvod takto ho hodnotiť."

Belgický líder tiež povedal, že vyšetrovanie vrážd sa bude prinajmenšom zo začiatku zaoberať aj motívom "terorizmu".

Hermana zastrelila polícia po tom, čo v Liege, asi 90 kilometrov východne od Bruselu, dobodal v utorok dopoludnia dve policajtky, vzal im služobné zbrane, zastrelil nimi obe ženy a potom aj náhodného okoloidúceho mladíka.

Belgický minister spravodlivosti Koen Geens v utorok už skôr oznámil, že útočníka prepustili v pondelok z väzenia na priepustku na dva dni. Minister ho označil ako mnohonásobne trestaného recidivistu, ktorého dávali úrady do väzenia od roku 2003.

Podľa štátnej televíznej stanice RTBF mal Herman, belgický štátny príslušník narodený v roku 1982, záznamy v registri trestov vrátane krádeže, napadnutia a drogových trestných činov.