Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Austrálii sa rozžiarila obloha,zdá sa,že išlo o zvyšky rakety Sojuz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrálska vesmírna agentúra však uviedla, že to skôr mohli byť pozostatky ruskej nosnej rakety Sojuz-2, ktoré znovu vstúpili do zemskej atmosféry.

Canberra 8. augusta (TASR) - Na oblohe nad juhovýchodnou Austráliou bolo v noci na utorok možné pozorovať záblesk svetla. Pravdepodobne išlo o pozostatky ruskej nosnej rakety Sojuz-2, uviedla Austrálska vesmírna agentúra (ASA). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Záblesk svetla bol spozorovaný nad austrálskymi štátmi Viktória a Tasmánia. Miestni pozorovatelia hviezd sa domnievali, že mohlo ísť o meteor. Podľa miestnych médií počuli očití svedkovia aj hlasný zvuk.

ASA však uviedla, že to skôr mohli byť pozostatky ruskej nosnej rakety Sojuz-2, ktoré znovu vstúpili do zemskej atmosféry. Táto raketa odštartovala v pondelok z kozmodrómu Pleseck na severozápade Ruska, tvrdí austrálska vesmírna agentúra.

"Tento štart bol oznámený a zvyšky rakety mali podľa plánu bezpečne znovu vstúpiť do atmosféry nad oceánom pri juhovýchodnom pobreží Tasmánie," uviedla ASA.