Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Belgicku sa prihlásilo 190 obetí sexuálneho zneužívania kňazmi

Škandál okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi vypukol v Belgicku po zverejnení výsledkov vnútrocirkevného vyšetrovania, ktoré zhromaždilo sťažnosti od 327 mužov a 161 žien.

Brusel 2. mája (TASR) - Špeciálny arbitrážny súd zameraný na obete sexuálneho zneužívania zo strany katolíckej cirkvi v Belgicku dnes potvrdil, že od svojho zriadenia dostal 190 podnetov na vyšetrovanie prípadov sexuálneho zneužívania.

Súd bol zriadený v roku 2011 na základe dohody medzi parlamentnou komisiou pre vyšetrovanie sexuálneho zneužívania a belgickou katolíckou cirkvou.

Belgičania, ktorí sa v minulosti stali obeťami sexuálneho zneužívania môžu svoje sťažnosti na arbitrážny súd zasielať do 31. októbra tohto roku. Z doteraz 190 založených súdnych spisov 159 patrí obetiam mužského pohlavia.

Belgická katolícka cirkev vlani v polovici decembra súhlasila s tým, že obetiam sexuálneho zneužívania kňazmi vyplatí odškodné vo výške od 2500 do 25.000 eur. Stalo sa tak po tom, ako belgickí biskupi schválili dohodu o kompenzáciách.

Škandál okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi vypukol v Belgicku po zverejnení výsledkov vnútrocirkevného vyšetrovania, ktoré zhromaždilo sťažnosti od 327 mužov a 161 žien. Podľa vyšetrovateľov mali niektoré z údajných obetí v čase zneužívania len asi dva roky.