Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Biškeku vyhlásili výnimočný stav, v meste sa rozmiestňuje armáda

Ľudia protestujú počas zhromaždenia proti výsledkom nedeľných parlamentných volieb v kirgizskej metropole Biškek, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vláda tak reaguje na masové protivládne protesty a nepokoje, ktoré vypukli po sporných voľbách z uplynulého víkendu.

Biškek 9. októbra (TASR) - Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov vyhlásil v piatok výnimočný stav v hlavnom meste krajiny Biškek. Reagoval tak na masové protivládne protesty a nepokoje, ktoré vypukli po sporných voľbách z uplynulého víkendu. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej výnimočný stav začne platiť od piatkového večera a potrvá až do 21. októbra. Jeho súčasťou bude zákaz nočného vychádzania a reštrikcie pri vstupe a odchode z mesta.

Podľa agentúry TASS sa v priebehu piatka začali na pokyn prezidenta v Biškeku rozmiestňovať príslušníci kirgizskej armády a vojenská technika. Do mesta smerovali z viacerých strán konvoje armádnych vozidiel prepravujúcich vojakov.

Z centra Biškeku sa údajne počas dňa ozývala streľba. Podľa agentúry AP v meste v piatok vypukli aj potýčky medzi stúpencami rôznych opozičných táborov.

Prezident zavedenie výnimočného stavu zdôvodnil pokračujúcimi "násilnosťami a ohrozením života a zdravia obyvateľstva v dôsledku nepokojov". Žeenbekov vo štvrtok vyhlásil, že je pripravený odstúpiť, hneď ako sa situácia upokojí a etabluje sa nové vedenie štátu.

Počas výnimočného stavu bol za "veliteľa" hlavného mesta vymenovaný minister vnútra a prezident nariadil armáde, aby v ňom obnovila verejný poriadok a zamedzila násilnostiam. Zavedené boli aj obmedzenia pre médiá, ktoré môžu zverejňovať len informácie poskytnuté "veliteľom" mesta.

Parlamentné voľby v Kirgizsku konané 4. októbra vyhrali strany spriaznené s proruským prezidentom Žeenbekovom, ale opozícia i volební pozorovatelia výsledok hlasovania spochybnili na základe informácií o prípadoch kupovania voličských hlasov. Po voľbách vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť a vyše 700 zranených.

Úrady medzičasom výsledky volieb anulovali, čo však zatiaľ neviedlo k ukončeniu protestov, ktorých účastníci z väzenia oslobodili viacerých predstaviteľov opozície.

Právo na zostavenie novej vlády v Kirgizsku si nárokujú viaceré politické sily. Pozorovatelia opisujú aktuálnu situáciu v krajine ako chaotickú a neprehľadnú.