Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V rakúskom Bodamskom jazere našli havarovaný stroj a telá dvoch obetí

O príčinách tragickej nehody sa iba špekuluje.

Bregenz 26. marca (TASR) - Vrak jednomotorového lietadla typu Tecnam P 92, ktoré sa v piatok z predbežne neznámych príčin zrútilo do Bodamského jazera, ako aj telesné pozostatky dvoch obetí tohto nešťastia, vyzdvihli v noci nadnes z hĺbky zhruba 50 metrov. Informovali o tom bezpečnostné zložky z rakúskej spolkovej krajiny Vorarlbersko.

Pri havárii zahynul skúsený 55-ročný pilot zo západorakúskeho mesta Bludenz a jediný pasažier na palube stroja pri okružnom lete, stále neidentifikovaný, štíhly mladý muž vo veku 20-30 rokov s dlhšími hnedými vlasmi.

Hlavnú časť stroja, ktorý sa po náraze na vodnú hladinu roztrieštil, objavili v nedeľu v neskorých večerných hodinách za pomoci sonárneho zariadenia. Nález potvrdili aj zábery podvodnej kamery.

O príčinách tragickej nehody sa iba špekuluje.

Lietadlá daného typu sú považované za mimoriadne bezpečné. Pilot však v piatok popoludní nestihol vyslať ani núdzové volanie, keď sa stroj zrútil do jazera.

Aj informácie očitých svedkov nehody sú dosť protichodné, čo expertom sťažuje úvahy o jej možných príčinách. Je preto možné, že vyšetrovanie okolností, ktoré viedli k tragickej nehode, si vyžiada dlhší čas. Predbežne vyšetrovatelia nevylučujú ani zlyhanie techniky, ani zlyhanie ľudského faktora.