Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Bosne stúpenci Dodika protestovali proti prepočítavaniu hlasov

Politický vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik zhromaždil desaťtisíce svojich stúpencov na protest proti prepočítavaniu hlasov z nedávnych prezidentských volieb v Republike srbskej (RS) 25. októbra 2022 v Banja Luke. Foto: TASR - AP

Prerátavanie hlasov iniciovala miestna opozícia, podľa ktorej Dodik vo voľbách zvíťazil len vďaka podvodom.

Banja Luka 26. októbra (TASR) - Politický vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik v utorok zhromaždil desaťtisíce svojich stúpencov na protest proti prepočítavaniu hlasov z nedávnych prezidentských volieb v Republike srbskej (RS). TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

Prerátavanie hlasov iniciovala miestna opozícia, podľa ktorej Dodik vo voľbách zvíťazil len vďaka podvodom.

Bosnianska ústredná volebná komisia (CIK) nariadila prepočítanie hlasov z volieb, ktoré sa v bosnianskosrbskej entite konali 2. októbra. Predbežné výsledky pripísali víťazstvo Dodikovi.

Tento politik spriaznený s Kremľom podľa nich získal 48 percent hlasov a predbehol tak opozičnú kandidátku Jelenu Trivičovú s 43 percentami.

Deň po voľbách však opozičné strany obvinili Dodika a jeho stranu z "organizovaného rabovania (hlasov) vo voľbách".

"Dnes večer som tu, aby som vám povedal, že Milorad Dodik nikam nepôjde. Milorad Dodik bude veľmi skoro v prezidentskom paláci," vyhlásil Dodik pred davom, ktorý sa v utorok zhromaždil na námestí v centre Banje Luky.

Tamojšia opozícia vyzýva na vypísanie nových volieb, s ktorými však Dodik pravdepodobne nebude súhlasiť.

Zverejnenie konečných výsledkov po ukončení prerátavania hlasov sa očakáva ku koncu tohto týždňa. Predseda CIK Suad Arnautovič však upozornil, že bol zaznamenaný "rozsiahly počet porušení volebného zákona" a "bezprecedentný nátlak na volebnú komisiu".

Jedným z účastníkov utorkového zhromaždenia na podporu 63-ročného radikálneho srbského nacionalistu bol aj známy filmový režisér a Dodikov neformálny poradca Emir Kusturica, ktorý v súvislosti s prerátavaním hlasov varoval pred "pokusom o štátny prevrat", píše AFP.

Voľby prezidenta RS boli len jednými z mnohých hlasovaní vo všeobecných voľbách z 2. októbra. Dodik sa o tretie funkčné obdobie na poste prezidenta RS uchádza po tom, čo ukončil pôsobenie v rotujúcom trojčlennom predsedníctve Bosny. V tomto balkánskom štáte je naďalej v platnosti nefunkčný administratívny systém, ktorý vznikol Daytonskou dohodou o ukončení bosnianskej občianskej vojny v roku 1995.