Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Británii plánujú zakázať zahraničným vládam vlastniť britské noviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Oznámenie vlády súvisí s tlakom britskej verejnosti a politikov, ktorí nesúhlasia, aby noviny Daily Telegraph a časopis Spectator prevzal podnik, v ktorom má podiel šejk Mansúr bin Zájid Ál Nahján.

Londýn 13. marca (TASR) - Vláda Spojeného kráľovstva v stredu oznámila, že plánuje zakázať zahraničným vládam vlastniť britské noviny. Mohla by tak prekaziť prevzatie spoločnosti Telegraph Media Group (TMG) spoločnosťou RedBird IMI, ktorú väčšinovo vlastní podpredseda vlády Spojených arabských emirátov (SAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Oznámenie vlády súvisí s tlakom britskej verejnosti a politikov, ktorí nesúhlasia, aby noviny Daily Telegraph a časopis Spectator prevzal podnik, v ktorom má 75-percentný podiel viceprezident a podpredseda vlády Spojených arabských emirátov šejk Mansúr bin Zájid Ál Nahján.

RedBird IMI je spoločný podnik americkej spoločnosti RedBird Capital a International Media Investments z Abú Zabí. V novembri uzavrel dohodu s vlastníkmi TMG v hodnote 1,2 miliardy libier (1,4 miliardy eur). Tieto informácie vyvolali rozruch verejnosti a vláda Spojeného kráľovstva začala okolnosti predaja vyšetrovať s argumentom verejného záujmu.