Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V britskom Plymouthe zlikvidovali bombu z čias 2. svetovej vojny

Ilustračná fotka Foto: TASR

Nebezpečný nález objavili robotníci v utorok na dvore obytného domu.

Londýn 24. februára (TASR) — Pre nevybuchnutú bombu z druhej svetovej vojny v piatok poobede evakuovali niektoré štvrte prístavného mesta Plymouth na juhozápade Anglicka. Pyrotechnici ju po prevoze umiestnili na loď, aby ju v mori v bezpečnej vzdialenosti od pobrežia odpálili potápači. TASR informuje podľa agentúry AP.

Jedna z najväčších evakuácií v Spojenom kráľovstve od vojny obmedzila život asi 10.000 ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy a pracoviská.

Najnovší nebezpečný nález objavili robotníci v utorok na dvore obytného domu. Po zabezpečení pyrotechnikmi sa rozhodlo o jej prevoze na more, pretože odpálenie na mieste nálezu by ohrozilo široké okolie. Jej prevoz bol podľa radnice "najmenej nebezpečnou možnosťou". Bomba podľa britského ministerstva obrany váži asi 500 kilogramov a aj odpálenie vo vode nepochybne spôsobí mohutný výbuch.

"Armáda nám oznámila, že operácia bola úspešná a bomba bola odstránená," uviedla radnica v Plymouthe. Významný britský námorný prístav bol počas druhej svetovej vojny častým cieľom útokov nacistickej Luftwaffe a na mesto bolo zhodených viac ako 2500 bômb. Niektoré minuli zamýšľaný cieľ a ničili aj obytné štvrte, časť z nich nevybuchla. Podľa odhadov počas vojny nevybuchlo asi 10 percent nemeckých bômb, takže nálezy nebezpečnej munície sú doteraz pomerne časté.