Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V ČR schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov

Na archívnej snímke Poslanecká snemovňa. Foto: TASR/AP

Za znásilnenie bude postihnuteľný aj prípad, keď páchateľ zneužije bezbrannosť obeti, ktorá v danej chvíli nedokáže prejaviť svoju vôľu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 10. apríla (TASR) - Českí poslanci schválili novú definíciu znásilnenia na základe princípu "Nie znamená nie". Ak novelu schváli Senát a podpíše prezident, vymedzenie znásilnenia sa zmení zo silou vynúteného na nesúhlasný pohlavný styk. Podľa ministerstva spravodlivosti to prispeje k zvýšeniu ochrany obetí sexuálnych trestných činov, a zefektívni to boj proti tomuto typu násilia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Nová definícia zahŕňa viac situácií, ktoré budú vyhodnotené ako znásilnenie. Nepôjde už len o prípady, keď bol sex vynútený násilím. Ak obeť preukázateľne so stykom nesúhlasila, pôjde o znásilnenie," napísala na sociálnej sieti X poslankyňa Klára Kocmanová, ktorá sa na príprave novely podieľala.

Za znásilnenie sa podľa novej definície bude považovať každá súlož, análny či orálny styk, s ktorým jeden z účastníkov nebude súhlasiť a tento nesúhlas dá akokoľvek najavo, či už slovne, fyzickým odporom, plačom alebo inak.

Zároveň bude za znásilnenie postihnuteľný aj prípad, keď páchateľ zneužije bezbrannosť obeti, ktorá v danej chvíli nedokáže prejaviť svoju vôľu. A to napríklad z dôvodu spánku, opitosti, veku, spútania, choroby či handicapu. Ako dôvod bezbrannosti návrh zákona výslovne uvádza aj takzvaný silný ochromujúci stres.

Prijatie novely na sociálnej sieti ocenili aj viacerí ministri. "(Definícia) konečne zahŕňa medzi znásilnenie aj prípady, keď je obeť paralyzovaná alebo v bezvedomí, kóme či pod vplyvom návykových látok. Je to veľký krok pre ženské a ľudské práva," napísal minister pre európske záležitosti Martin Dvořák.

Šéf rezortu spravodlivosti Pavel Blažek ocenil, že poslanci zmeny schválili jednomyseľne a dokázali sa dohodnúť naprieč politickým spektrom. "Okrem znásilnenia je tam jednoznačne povedané, že bude platiť princíp, že do 12 rokov sa na nikoho sexuálne nesiaha... Ak bude niekto sexuálne obťažovať človeka do 12 rokov, dopustí sa trestného činu znásilnenia, nie pohlavného zneužívania, kde platili nižšie sadzby," vysvetlil minister.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)