Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Ekvádore pre protesty vyhlásili výnimočný stav v troch provinciách

Demonštranti protestujú proti vláde v ekvádorskej metropole Quito vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Vyhlásený dekrét umožňuje ekvádorskému prezidentovi povolať ozbrojené sily na udržanie poriadku, pozastaviť občianske práva a zaviesť zákaz vychádzania.

Quito 18. júna (TASR) - Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyhlásil v piatok neskoro večer miestneho času výnimočný stav v troch provinciách krajiny v reakcii na protesty pôvodných obyvateľov, ktorí mimo iného požadujú zníženie cien pohonných hmôt. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Som odhodlaný brániť naše hlavné mesto a našu krajinu," vyhlásil Lasso v televízii. V jednej z troch provincií, v ktorých prezident zaviedol výnimočný stav, sa nachádza aj metropola Quito.

Vyhlásený dekrét umožňuje ekvádorskému prezidentovi povolať ozbrojené sily na udržanie poriadku, pozastaviť občianske práva a zaviesť zákaz vychádzania.

Domorodí obyvatelia, ktorých je v takmer 18-miliónovom Ekvádore viac ako milión, protestujú proti tamojšej vláde od začiatku tohto týždňa. K ich protestu sa medzičasom pripojili aj študenti, robotníci a ďalší podporovatelia. V krajine zablokovali cesty vrátane diaľnic vedúcich do Quita.

Pri zrážkach s bezpečnostnými silami počas protestov utrpelo zranenia najmenej 43 ľudí a 37 osôb zatkli.

S cieľom zmierniť hnev občanov Lasso v piatok vo svojom prejave oznámil aj malé zvýšenie mesačného príspevku vyplácaného najchudobnejším obyvateľom, ako aj program na zmiernenie dlhu tých, ktorí majú úvery od štátnych bánk. Deň predtým sa s lídrami protestujúcich domorodcov stretol, rokovania však nepriniesli žiadne výsledky.

Konfederácia pôvodných národností Ekvádoru (CONAIE), ktorá na protesty vyzvala, uviedla, že bude pokračovať v blokádach ciest, kým vláda nesplní zoznam desiatich požiadaviek. Jednou z nich je zníženie cien nafty a benzínu. Vláda však túto požiadavku odmieta splniť.

Medzi ďalšie požiadavky patrí kontrola cien potravín a opätovné prerokovanie osobných bankových pôžičiek pre približne štyri milióny rodín.

Ako poznamenala AFP, Ekvádor trápi rastúca inflácia, nezamestnanosť a chudoba, ktorú ešte viac prehĺbila pandémia.