Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

V Európe sa štrajkuje proti úsporným opatreniam

Demonštranti vykrikujú heslá pred otvoreným obchodom počas generálneho štrajku v Madride. Foto: TASR/AP

Španielski a portugalskí odborári vstúpili do svojho prvého koordinovaného generálneho štrajku. Štrajkovať plánujú aj v Grécku, Taliansku, Francúzsku či Belgicku.

Madrid/Lisabon 14. novembra (TASR) - Milióny ľudí sa dnes zapojili do štrajkov v juhoeurópskych krajinách na protest proti znižovaniu výdavkov a zvyšovaniu daní, ktoré podľa odborových zväzov spôsobujú biedu a hospodársku krízu v regióne.

Španielski a portugalskí odborári dnes vstúpili do svojho prvého koordinovaného generálneho štrajku, ktorý potrvá 24 hodín. Štrajky a demonštrácie plánujú aj v Grécku, Taliansku, Francúzsku či Belgicku v rámci Európskeho dňa akcie a solidarity.

V Španielsku mimoriadne pocítil dôsledky štrajku priemysel. Po uzavretí výrobných liniek klesla spotreba elektrickej energie v krajine o 11 percent. Podľa odborov sa úplne zastavila produkcia v automobilkách ako Volkswagen, Seat, Opel či Nissan.

Štrajky spôsobili veľké obmedzenia v doprave. V Španielsku na základe dohôd o minimálnej prevádzke železníc, metra či autobusových liniek by mali v priebehu dňa premávať 10-50 percent obvyklých spojení. V Portugalsku vlaky takmer nepremávali a lisabonské metro bolo ráno úplne zastavené. V oboch krajinách zrušili stovky letov.

Generálny štrajk prebiehal celkovo pokojne. Vo viacerých španielskych mestách však došlo k zrážkam demonštrantov s políciou. Prvá bilancia z dopoludnia hovorila o 42 zatknutiach a 13 zranených. Hlavná demonštrácia sa uskutoční večer v Madride. V Barcelone vzali z ulíc stovky odpadkových kontajnerov, aby zabránili ich páleniu.

V Belgicku ochromil prevádzku železníc 24-hodinový štrajk ich zamestnancov. V Taliansku vyzval najväčší odborový zväz na protestné zastavenie práce na niekoľko hodín, očakávajú sa tiež pochody študentov a učiteľov.

V Grécku, v ktorom sa minulý týždeň konal dvojdňový štrajk pred hlasovaním parlamentu o nových úsporných opatreniach, zvolali hlavné odbory verejného a súkromného sektora trojhodinové zastavenie práce. Polícia v Aténach však očakáva len približne 10.000 demonštrantov.

Polícia sa dostala do zrážok so štrajkujúcimi v centre Madridu


Foto: TASR/AP
Španielska poriadková polícia a protestujúci sa dnes dostali do zrážok v centre španielskeho hlavného mesta Madrid, kde prebieha 24-hodinový generálny štrajk. Dvoch demonštrantov zatkli a polícia bila ďalších obuškami. Podľa agentúry DPA to uviedli svedkovia potýčok.

Milióny pracujúcich po celej južnej Európe dnes štrajkujú proti vládnym škrtom v štátnym výdavkoch. Štrajky a demonštrácie plánujú okrem Španielska aj v Portugalsku, Grécku, Taliansku, Francúzsku či Belgicku v rámci Európskeho dňa akcie a solidarity.

Polícia zatkla dnes už skôr 42 ľudí po celom Španielsku, keď v radoch štrajkujúcich prepukli šarvátky.