Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Grécku nastala panika, testy odhalili 11 HIV pozitívnych prostitútok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekárske prehliadky a testy u vyše 100 prostitútok vykonalo grécke Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v minulých dvoch dňoch.

Atény 2. mája (TASR) - Tisíce gréckych mužov telefonovali v panike do zdravotných stredísk po tom, čo testy odhalili v Aténach množstvo HIV pozitívnych prostitútok. Informovala o tom dnes miestna rozhlasová stanica Private Skai.

Lekárske prehliadky a testy u vyše 100 prostitútok vykonalo grécke Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v minulých dvoch dňoch. Ukázalo sa, že jedenásť z týchto prostitútok je nositeľom vírusu HIV, ktorý spôsobuje nákazlivú, zvyčajne smrteľnú chorobu AIDS.

CDC uviedlo, že zintenzívnilo testovanie prostitútok pôsobiacich v centre Atén. Poukázalo tiež na to, že väčšina sexuálnych pracovníčok nemá prístup k zdravotnej starostlivosti, lebo pracujú ilegálne.

Predstavitelia pripisujú nárast prípadov AIDS v posledných rokoch práve ilegálnej prostitúcii a zvýšenému počtu ľudí, ktorí užívajú drogy vnútrožilovo.

Súkromná rozhlasová stanica Private Skai informovala, že Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb malo vyše 1000 telefonátov od nedele 29. apríla, keď varovalo mužov, ktorí mali nechránený sex s konkrétnou 22-ročnou Ruskou. Jej fotografiu grécka polícia zverejnila po tom, čo ju pozitívne testovali na HIV.